Antilliaanse zwangerschap

08 April 2019 / Naomi

baby-Antilliaans-Curacao-zwanger-tradities-bijgeloof

 

 

De meeste Antillianen komen uit grote families. Zelf ben ik Antilliaanse (uit Curaçao) en heb ik een grote familie met wel 30 neven en nichten. Bijna allemaal hebben ze inmiddels kinderen en sommige kinderen hebben ook alweer kinderen. Zo zijn er altijd wel zwangerschappen en geboortes in de familie, met daarbij de nodige tradities.

 

 

De zwangerschap

 

Het boze oog

Tijdens de zwangerschap is vaak ook in de Antilliaanse cultuur sprake van oppassen voor het boze oog. Het boze oog zijn mensen die met afschuw of jaloezie naar je kijken of over je denken. Er wordt gedacht dat je hierdoor een grotere kans hebt op een miskraam of afwijkingen bij het kind. Het is mij opgevallen dat dit in meerder culturen voorkomt zoals de Marokkaanse en Griekse cultuur.

 

 

Je schoonheid verliezen

Wanneer de toekomstige moeder zwanger last krijgt van veel pukkels in haar gezicht of er over het algemeen minder mooi uit ziet, dan wordt er gedacht dat ze een meisje verwacht. De theorie is dat het ongeboren meisje de schoonheid van haar moeder krijgt.

 

 

Alles eten waar je trek in hebt

Ze zeggen dat je tijdens je zwangerschap alles mag eten waar je trek in hebt. Als je dit niet doet wordt je kindje geboren met veel moedervlekken.

 

 

De bevalling

Vaak wanneer een donkere pas baby geboren is, is de huidskleur nog best licht. In de Antilliaanse cultuur wordt gezegd dat je aan de rand van de oren van de baby kunt zien wat de uiteindelijke huidskleur wordt.

 

 

Na de geboorte

De kraamtijd verloopt vaak net zoals hier in Nederland. Familie en vrienden komen op bezoek en soms wordt er ook een kraamfeest georganiseerd.

 

 

Wassen in blauwsel

Blauwsel wordt vaak in de Antilliaanse en Surinaamse cultuur gebruikt om het boze oog (jaloezie en kwaad) weg te houden. Wanneer de babu geboren is wordt er vaak een eerste badje klaar gemaakt met blauwesel. Het kind wordt hier dan in gewassen om zo het kwaad buiten de deur te houden.

 

 

De hik

De hik kan erg vervelend zijn voor baby's. Een manier om de hik weg te halen bij de Antillianen is met een stukje draad (garen) . Van het stukje draad wordt een propje gemaakt en met spuug of water op het voorhoofd van de baby geplakt. Sommige doen in plaats van fdraad een stukje papier. De reden waarom ze dit doen met draad is niet duidelijk.

 

 

Het haar van de meisjes

Meisjes waarvan het haar niet snel groeit wanneer ze klein zijn en vaak worden aangezien voor een jongen. Krijgen later heel mooi lang haar. Persoonlijk denk ik dat dit ooit is bedacht omdat moeders het toen niet zo leuk vonden dat het haar van hun dochter niet snel groeide.

 

 

Het haar van jongens

Het haar van jongetjes wordt de eerste twee jaar niet geknipt of pas wanneer ze kunnen praten. De reden hiervan bij de Antilliaanse cultuur is dat men anders bang is dat hij niet snel zal gaan praten. De eerste knipbeurt wordt bij meerdere culturen groots aangepakt, ik heb er een blog over geschreven. Vroeger liepen kleine jongetjes veel vaker met lang haar rond, tegenwoordig wordt het wachten met knippen onder de Antillianen niet zo vaak meer gedaan.

 

 

 

Meer weten over andere culturele babytradities? Klik dan hier voor meer blogs over dit onderwerp. Neem ook eens een kijkje op de website voor leuke geboortekaartjes met een donkere baby of halfbloed baby.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.