Griekse geboortetradities

02 July 2018 / Naomi

 

Een goede vriendin van mij is regelmatig in Griekeland op vakantie geweest. Ooit kwam ze terug met een hangertje met een blauw oog eraan. Dit zou mij beschermen tegen het boze oog, tegen mensen die jaloers zijn en met afgunst over mij zouden kunnen praten.

 

Sinds ik deze blog schrijf valt het mij op dat datzelfde boze oog best veel genoemd wordt in verschillende culturen. Vooral bij de zwangerschap is dit iets waar men zich in veel delen van de hele wereld tegen wil beschermen. Zo ook in Griekenland, wanneer ik mijn vriendin doorvroeg over de functie van het blauwe oog en andere tradities raakte we al snel in gesprek over de geboorte en zwangerschapsgewoontes in Griekeland.

 

 

Het boze oog

Griekenland is een gelovig land waar nog veel oude tradities worden nageleefd. Meer dan de helft van de Griekse bevolking gelooft in het ‘boze oog’ en dat ze zich daar tegen moeten beschermen. Zwangere vrouwen dragen het blauwe oog vaak  bij zich in de vorm van een sieraad of op hun kleding. Ook wordt het blauwe oog aan het wiegje van de pasgeboren baby gehangen. Blauw wordt gezien als de kleur die kwaad op afstand houd. Mijn eigen theorie is omdat kwaad wordt geassocieerd met vuur en het blauw met water. Het water zou het vuur kunnen doven.

 

Niet alleen het blauwe oog helpt tegen het kwaad. Ook knoflook wordt gezien als iets wat kwaad kan wegdrijven. Daarom zie je bij Griekse huizen vaak hele bossen met knoflook hangen. Knoflook wordt in Griekenland trouwens ook gezien als een middel wat weeën kan opwekken en de bevalling kan versnellen. Dat zelfde effect zouden ook kaneel en anijs hebben.

 

 

Na de bevalling

In Griekenland wordt er geloofd in de kracht van kruiden. Dadels, gember, venkel en rozemarijn in warme olijfolie zou een helende werking hebben. Hiermee kan het zich lichaam na de zwangerschap beter herstellen.

 

Om de melkproductie op gang te brengen zijn er ook verschillende middeltjes. Zo helpt het eten van: zout, cassave of anijs. En het drinken van: palmwijn, bruin bier, ijzerkruid en venkelthee.

 

 

Het doopsel

De naam van de baby wordt pas bekend gemaakt in de kerk tijdens de doop. Griekenland is een land van olijven en daarom worden deze ook bij geboortetradities gebruikt. Tijdens de doopsel zegent de priester het water door er wat olijfolie aan toe te voegen. Daarna dompelt hij de baby driemaal in het gezegende water en op datzelfde moment zegt hij de gekozen naam van de baby.

 

 

Net zoals de Griekeland zijn er meer landen waar de tradities nog steeds worden nageleefd. Wil je meer weten over andere culturele zwangerschapstradities klik dan hier.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.