De achternaam van je kindje bepalen

30 September 2019 / Naomi

 

achternaam-baby-ouders-vader-moeder-adoptie

 

 

Wanneer je kindje geboren is dien je deze aan te geven bij de gemeente. Op dat moment worden de naam en de achternaam officieel vastgelegd. Sinds 1998 mag je kiezen welke achternaam jullie kindje krijgt, het gaat dan tussen de achternaam van jou of je partner. Het is in Nederland niet toegestaan om jullie beide achternamen aan je kind te geven. Wanneer vast staat welke achternaam het wordt, geldt deze voor alle kinderen die je samen met je partner krijgt.

 

 

Automatisch de achternaam van de vader

Wanneer je getrouwd bent of samen een geregistreerd partnerschap hebt, krijgt je kindje automatisch de achternaam van de vader. Wanneer je dit niet wilt kun je dit samen aangeven bij de burgerlijke stand. Dit kun je al doen voor de geboorte of bij de aangifte van je baby.

 

 

Als jullie niet getrouwd zijn

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als je het kind de achternaam van de vader wilt geven dan moet de vader eerst het kind erkennen. Erkennen houd in dat de vader officieel het vaderschap op zich neemt. Dit wordt bij de gemeente gedaan met toestemming van de moeder. Er wordt juridisch vast gelegd dat de vader voor ook het kind zal gaan zorgen. Bij deze erkenning kunnen jullie samen een verklaring afleggen dat jullie de achternaam van de vader aan het kind willen geven.

 

 

Kind met nieuwe relatie

In de wet staat vast dat alle kinderen die je met dezelfde partner krijgt, ook dezelfde achternaam krijgen. Maar wat nou als je relatie over is en je een kind krijgt met je nieuwe partner? Je mag dan opnieuw de keuze maken welke achternaam je kindje zal krijgen. De kinderen die je dan met deze partner zal krijgen, krijgen dezelfde achternaam.

 

 

Alleenstaande ouder

Als alleenstaande ouder krijgt je kindje automatisch jouw achternaam. Dan ben jij wettelijk gezien de enige ouder. Wanneer je partner voor de geboorte is overleden kan je er alsnog voor kiezen om zijn achternaam mee te geven.

 

 

Bij adoptie

Wanneer je voor het eerst een kindje adopteert mag je kiezen tussen de achternaam van jou of je eventuele partner. Deze keuze kun je aangeven bij het adoptieverzoek via de rechter. Wanneer het niet je eerste adoptiekind is krijgt deze dezelfde naam als je andere kinderen.  

 

 

Ouders van hetzelfde geslacht

 

Twee vaders

Wanneer twee vaders samen een kind verwachten geld het zelfde als bij het adoptieproces via de rechter. Dit is om zo het moederschap te beëindigen van de biologische moeder. Jullie geven ook bij de rechter aan welke achternaam het kindje zal krijgen. Andere kinderen die jullie krijgen, krijgen dezelfde achternaam.

 

Twee moeders

Wanneer jij zwanger bent van een onbekende donor krijgt je kindje automatisch de naam van je partner als jullie een geregistreerd partnerschap hebben. Je kunt er ook voor kiezen dat het kind jouw achternaam krijgt, dit kun je dan aangeven bij de burgerlijke stand tijdens de aangifte.

 

Wanneer jij zwanger bent van een bekende donor krijgt het kind automatisch jouw achternaam omdat jij en de donor beide bekend zijn, maar de donor zal geen vaderrol op zich nemen. Je kunt ervoor kiezen om de achternaam van je partner aan je kind te geven, je partner moet hiervoor dan het kind erkennen.

 

 

Beide achternamen aan je kind geven is nog niet mogelijk. Maar begin 2019 is er een verzoek hiervoor ingediend bij de Tweede Kamer. Het kan zijn dat het in de toekomst wel mogelijk is om je kind twee achternamen mee te geven.

 

 

 

 

ONDERWERPEN: achternaam, erkennen

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.