Naam van je kind aangeven

13 May 2019 / Naomi

geboorte-aangifte-naam-geboorteakte-baby-voeten

 

 

In Engeland is het hoge woord er uit. De zoon van Prins Harry en Meghan is geboren! Op dag twee werd zijn naam met de wereld gedeeld. De officiële naam is:  Archie Harrison Mountbatten-Windsor, met als roepnaam Archie. De naam is redelijk snel bekend gemaakt, in Engeland hebben mensen 42 dagen de tijd om na te denken over de naam en deze officieel aan te geven bij de gemeente. Dit kan best handig zijn als je er nog niet uit bent hoe je kind moet gaan heten. In Nederland gaat dat anders, hier heb je maar drie dagen om goed over de naam na te denken en deze aan te geven bij de burgerlijke stand. Je hebt daarbij geen tijd om te twijfelen.

 

 

Hoe doe je aangifte van de geboorte/naam van je kind?

Wanneer er een kindje is geboren zijn alle ouders verplicht om hun kind binnen drie dagen bij de gemeente waar het kind is geboren aan te geven. Na de aangifte wordt er een geboorteakte opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Zo is het kind officieel inwoner van Nederland. Dit alles kost geen geld. Wanneer je een afschrift van de geboorteakte wilt hebben moet je hier wel voor betalen. Wanneer het kind in het weekend is geboren kun je het kind niet binnen drie dagen aangeven. Dan wordt het termijn van de aangifte verlengt en krijg je twee extra werkdagen.

 

Wie doet aangifte?

De aangifte wordt vaak door de vader van het kind gedaan. Wanneer hij niet kan of niet in de picture is, moet de aangifte worden gedaan een vrouw waar het kind niet uit geboren is. De moeder van het kind is ook bevoegd om aangifte te doen maar vaak is dit lastig omdat deze nog aan het herstellen is. Mochten deze personen allemaal niet kunnen dan mag er ook iemand aangifte doen die bij de geboorte aanwezig is geweest of wanneer het een thuisbevalling is de eigenaar van het huis. 

 

Wat moet je meenemen?

Wanneer je jouw kind gaat aangeven dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Wanneer er tijdens de zwangerschap erkenning of naamkeuze is gedaan dien je dit document ook mee te nemen. Meestal geeft het ziekenhuis ook een bewijs van geboorte, deze kun je voor de zekerheid ook meenemen, dit is niet verplicht.

 

Wat staat er op de geboorteakte?

De een ambtenaar van de burgerlijke stand wordt van de geboorteaangifte een geboorteakte gemaakt. Op de geboorteakte staan de gegevens van het kind (naam, geboortedatum, geboorteplaats en tijd van geboorte) en de gegevens van de ouders. Een geboorteakte  geldt als bewijs van geboorte en als bewijs van waar het kind vanaf stamt.

 

 

Regels in Europa

Met de drie dagen die we in Nederland hebben zijn wij het strengste land van Europa. In andere landen heb je langer de tijd, in Griekeland zelfs een heel jaar!

 

Nederland  -  3 dagen

Duitsland  -  7 dagen

Frankrijk  -  7 dagen

België  -  15 dagen

Engeland  -  42 dagen

Noorwegen  -  180 dagen

Denemarken -  180 dagen

Griekeland  -  365 dagen

 

 

Twijfel over de naam na aangifte

Wanneer je in Nederland je kind achteraf toch een andere naam zou willen geven, zou je met de huidige wet en regelgeving eerst naar de rechter moeten stappen om dit officieel aan te vragen. Daarbij is een goede zwaarwegende rede vereist waarom je jouw kind toch een ander naam zou willen geven. Met ‘Ik vind hem niet bij hem passen’ kom je helaas niet ver.

 

Als je na het aangeven twijfelt over de naam, dan is er een kleine troost, je bent niet de enige! Achttien procent van de Nederlandse ouders twijfelt achteraf. Daarvan heeft één derde al spijt binnen zes weken. Omdat naar de rechtbank stappen niet zoveel zin heeft is er nog een andere oplossing, de roepnaam. In Nederland worden roepnamen die verschillen van de officiële naam algemeen geaccepteerd. Je kind kan dus onder een andere naam door het leven gaan dan de naam die je in het begin aan je kind hebt gegeven. Let alleen wel op dat op officiële documenten de naam die is aangeven, moet worden ingevuld.

 

 

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.