Zelf ben ik grootgebracht met verschillende producten uit Zuid-Amerika. Wanneer mijn familie op bezoek kwam naar Nederland werd er van alles uit Curaçao voor ons meegenomen en werd er speciaal eten klaar gemaakt. Toen waren er hier nog niet zoveel toko’s (buitenlandse supermarkten) in Nederland. Tegenwoordig kun je hier bijna alle producten wel vinden. Zo raakte ik aan de praat met een kennis uit de Dominicaanse Republiek. Zij maakt haar babyvoeding zelf met de producten die ze hier in Nederland herkent uit haar eigen land.
Misschien kom je zelf uit Zuid-Amerika en wil je jouw baby wat van die smaken mee geven of misschien wil je jouw kind gewoon eens wat anders geven. Dan zijn deze combinaties misschien wel wat voor jou. Hou er wel rekening mee dat jouw baby pas vanaf vier maanden wat vaster voedsel mag. Het gaat hier dan wel om gepureerd eten. Lees hier meer over het eerste babyhapje.
Het eerste hapje op z’n (soort van) Zuid-Amerikaans
In Nederland zijn een hoop producten die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen of fie ze daar veel eten. Onder andere avocado, papaja, banaan, rijst, zoet aardappel, wortel, courgette en pompoen, kun je makkelijk pureren met een beetje babymelk en zo heb je je eigen babyhapje.
Vast voedsel met ingrediënten uit o.a. Zuid-Amerika
Rond de zes maanden kun je beginnen met vastere voeding. Je kunt bovengenoemde bijvoorbeeld combineren: Aardappel met wortel, ui met pompoen, courgette met wortel of rijst met diverse groente. Je kunt deze combinatie pureren met een beetje geraspte kaas of zonder te pureren voorzichtig aanbieden zodat je kindje kan wennen aan de structuur.
Een typisch babygerecht uit de Dominicaanse republiek is ‘Crema de Habichuelas’, een puree van bruine bonen of kidneybonen. Het wordt genaakt met een ui, wortel, bleekselderij, prei, aardappel, paprika en natuurlijk de (gekookte) bonen. Hier wordt puree van gemaakt en rond de zeven maanden voor het eerst aan de baby gegeven.
Suiker en zout
Het eerste jaar van je kindje is het belangrijk om geen suiker of zout bij het eten te voegen, dit wordt vooral in Europa en Noord-Amerika geadviseerd. Te veel zout op zo’n jonge leeftijd is kan schade aan de nieren geven en suiker zal ervoor zorgen dat je kind in ene vroeg stadium slechte eetgewoontes zal ontwikkelen omdat hij/zij liever zoetigheid zal willen dan een gezonde maaltijd.
In de Dominicaanse republiek en ook in andere delen van Zuid-Amerika is deze regel iets minder streng. Al voor het eerste jaar krijgen kinderen veel extra suiker bij hun melk. Daarom is overgewicht in deze landen iets wat je veel ziet.
Boven genoemde voeding zal genoeg smaak bevatten waar je kindje van zal genieten, extra zout of suiker toevoegen zal daarom ook niet nodig zijn. Voor meer advies over babyvoeding kun je eventueel ook terecht bij het consultatiebureau.
REACTIES
PLAATS EEN REACTIE