Zwanger na operatie aan eierstok

13 April 2020 / Naomi

 

cyste-eierstok-zwanger-zwangerschap-operatie-kijkoperatie-blog

 

 

Ik heb altijd kinderen om mij heen gehad. Vaak paste ik op of deed ik wat leuks met vriendinnen en hun kinderen. Daardoor was het voor mijn omgeving vanzelfsprekend dat ik zelf ook ooit moeder zou worden. Het werd vaak tegen mij gezegd, maar zelf dacht ik er niet zo over.

 

 

Pijn in mijn buik

Ongeveer 7 jaar  geleden ben ik bewust gezonder gaan leven en wilde geen ‘troep’ meer in mijn lichaam hebben, dus ben ik o.a. gestopt met de pil. Nog geen jaar later begon ik pijn te krijgen in mijn buik. Ik ben toen naar de huisarts gegaan en die zei dat mijn darmen ‘van slag’ waren. Ik kreeg vezelzakjes mee en werd naar huis gestuurd, achteraf bleken het niet mijn darmen te zijn geweest. 

 

Een paar maanden later kreeg ik opeens een pijn in mijn buik die onbeschrijfelijk is, dit hield een dag aan en trok weer weg. De dag erna heb ik de dokter gebeld en na een bezoek gaf deze weer de vezelzakjes mee en werd ik naar huis gestuurd, een dag later begon mijn menstruatie. Zelf viel er toen bij mij een kwartje, dat de pijn misschien wel met mijn menstruatie te maken had en dat mijn lichaam vanslag was door jaren lang gebruik van de pil. Ik heb gelijk de huisarts gebeld en die geloofde mij niet direct maar zei dat ik naar de gynaecoloog kon gaan om het uit te sluiten.

 

 

Cyste in mijn eierstok

Eenmaal bij de gynaecoloog is er een echo gemaakt en toen zag zij een cyste van 8cm in mijn rechter eierstok. De pijn die ik eerder voelde was waarschijnlijk de eierstok die een beetje gedraaid was. Ik schrok hiervan maar ik werd gerustgesteld maar moest wel onder controle blijven. Iedere drie maanden moest ik terug komen om te kijken of de cyste was gekrompen. Helaas was de cyste na een half jaar naar 11cm gegroeid. Ik had toen een noodnummer gekregen voor het geval ik weer hevige pijn zou krijgen. En ja hoor, dat gebeurde ook. Ik werd toen acuut opgenomen en geopereerd omdat ze dachten dat mijn eierstok om zijn as aan het draaien was. Wanneer dit gebeurt kan de eierstok afsterven. Het ging allemaal zo snel, het enige wat ik toen heb gezegd is dat ik nog graag kinderen zou willen en of ze mijn eierstok konden sparen. Gelukkig bleef mijn eierstok in takt.

 

Helaas moest ik in 2018 voor een tweede keer onder het mes. De cyste hadden ze niet helemaal weggehaald en deze is zich uiteindelijk gaan vullen met vocht. Toen deze rond de 7cm was, begon ik er weer last van te krijgen. Samen met de arts heb ik toen besloten om in november 2018 een tweede operatie te doen. Gelukkig is ook hierbij mijn eierstok in takt gebleven en de cyste is niet meer terug gekomen.

 

 

Kijkoperatie eierstok

Zo’n kijkoperatie lijkt een kleine ingreep omdat je van buiten niet veel ziet aan je lichaam. Maar het is toch wel een aanslag op je lichaam. Ze hebben bij mij drie kleine sneetjes gemaakt één boven mijn lies, boven mijn schaambeen en in mijn navel. Via de navel blazen ze de buik op zodat er genoeg ruimte ontstaat om overal bij te kunnen. Via één van de andere sneetjes gaat er een camera naar binnen zodat ze alles goed kunnen zien. Ze moesten aan de eierstok trekken omdat de cyste vergroeid was aan mijn eierstok. Ook moesten ze delen wegbranden. De operatie duurde ongeveer 2,5 uur. Ik mocht gelukkig gelijk naar huis en thuis herstellen met om de 4 uur een paracetamol voor de pijn. Voor ongeveer 5 a 6 weken was het rustig aan doen, voordat ik weer helemaal de oude was.

 

 

Zwanger!

De kans op een zwangerschap nadat er een cyste operatief is verwijderd is gelukkig aanwezig. Maar hoe groot deze kans is, was voor mij onduidelijk. Mij werd verteld dat door al het littekenweefsel het wat lastiger kan zijn. Een eierstok maakt hormonen aan die de cyclus reguleren, door de klap van de operatie kun je eerder in de overgang raken. Aangezien er bij mij twee keer in mijn eierstok is gewroet was ik daar wel een beetje bang voor. Tijdens zo'n operatie kan het zijn dat de cyste moeilijk te verwijderen is, dan halen ze de eierstok er tijdens de operatie uit. Wanneer dit gebeurt kan je nog steeds zwanger worden met één gezonde eierstok. Het zou alleen wel wat langer kunnen duren voordat je zwanger bent.

 

Na mijn tweede operatie probeerde ik niet te veel bezig te zijn met zwanger (willen) worden. Ik was al blij dat de operatie geslaagd was en het idee dat het misschien niet zou lukken gaf mij te veel stress. “Als het gebeurt dan gebeurt het”, was mijn instelling. En 11 maanden na mijn operatie was ik zwanger!

 

Het kan dus wel gewoon via de natuurlijke weg! Omdat ik zelf onzeker was of het überhaupt mogelijk was om zwanger te worden na twee eierstok operaties, heb ik besloten om mijn verhaal te delen via deze blog. Ik wil graag iedereen die dit ook heeft meegemaakt en twijfelt of ze nog zwanger kunnen worden, een hart onder de riem steken met mijn verhaal.

 

Je kunt in mijn eerdere blog lezen hoe de eerste weken van mijn zwangerschap zijn gegaan.

 

 

Achteraf denk ik dat de cyste door de pil is gekomen, maar ik ben geen arts dus ik kan dit niet met zekerheid zeggen. Ik ben benieuwd naar soortgelijke ervaringen van andere vrouwen en of er misschien een verband is met elkaar. Als je jouw ervaringen wilt delen, laat dan een berichtje achter onderaan deze blog.

 

 

 

REACTIES

Tessa2021-05-28 12:13:12
Ik heb een paar weken geleden een eierstokcyste van 7 cm laten verwijderen en kreeg te horen dat alles er goed uit zag en ik mijn eierstok heb kunnen behouden. Nu weet ik dat er veel vrouwen zijn die een cyste op die plek kunnen krijgen. Ik maak zelf geen gebruik van de pil, dus ik weet niet zeker of de pil daarvan een grote oorzaak kan zijn.
Judith Koerhuis2020-12-31 04:45:58
Ik ben zeer verrast door de wonderbaarlijke ervaring en wonderen van Dr. Igbinovia die zich op internet en over de hele wereld heeft verspreid, hoe hij op wonderbaarlijke wijze mensen over de hele wereld heeft geholpen om hun verloren geliefden te herstellen. Ik nam contact met hem op nadat ik zoveel getuigenissen van verschillende mensen had doorgenomen, hoe hij hielp de ex-minnaar terug te brengen, ik vertelde hem over mijn man die me ongeveer 8 maanden geleden in de steek had gelaten en het huis verliet met alles wat ik had, ik was verbaasd toen hij net zei me te glimlachen en te rusten om me te verzekeren dat hij alles in slechts 48 uur zal afhandelen. Na de tweede dag belde mijn man me, ik was gewoon zo geschrokken, ik beantwoordde de oproep en kon mijn oren niet geloven, hij vroeg me echt om hem te vergeven en deed een belofte aan de telefoon, hij kwam naar huis en gaf me ook een heel leuk cadeau alleen voor hem om zijn liefde voor mij te bewijzen, ik was zo blij dat ik dr. Igbinovia moest bellen en hem bedankte, hij vertelde me net het goede nieuws over de hele wereld te delen, als je een effectief en echt reuzenrad nodig hebt voor Voor alle problemen in je leven kun je contact opnemen met Dr Igbinovia via zijn e-mail: doctorigbinovia93@gmail.com of WhatsApp hem +1 (216) 202-2709. Geef de persoon van wie je houdt niet op, wat er ook gebeurt ......
H2020-09-01 20:30:24
Uw verhaal is zelfde als mij. Hoe ging het? Ging het alleen cyste weggehaald? Heeft u nu 2 eierstokken? Ik was net geopereerd, heb elke keer rond gevraagd. Wel weinig info gekregen.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.