Manieren hoe je kunt bevallen

22 April 2019 / Naomi

baby-badbevalling-bevalling-water-bad-geboorte

 

 

Voordat je gaat bevallen heb je vaak al met je verloskundige, gynaecoloog of doula besproken hoe je dit wilt gaan doen. Je hebt de optie om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Daarbij kun je ook nog kiezen of je onder andere in bed, op een baarkruk of in een bad wilt bevallen. Maar er zijn ook verschillende bevalhoudingen waar je voor kunt kiezen. Ik zet ze in deze blog voor je op een rij.

 

 

Ziekenhuis bevalling

De meeste vrouwen bevallen in het ziekenhuis. Vaak is de reden hiervoor dat dit veiliger is en dat de medische voorzieningen bij de hand zijn. Wanneer je een medische indicatie hebt ben je verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. Maar wanneer je dit niet hebt en je zwangerschap loopt voorspoedig is het een keuze. Maar waarom zou je kiezen voor een ziekenhuis bevalling?

 

Waarom in het ziekenhuis bevallen?

- Geeft een veiliger gevoel met de dokters en apparatuur in de buurt.

- Je bent een medisch geval, door eerdere operaties of complicaties tijdens je zwangerschap.

- In het ziekenhuis kunnen de buren niet mee genieten van je gekreun.

- Je vind het gewoon prettiger om in het ziekenhuis te vallen. Dit is vaak het geval bij een eerste zwangerschap

 

 

Thuis bevalling

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een thuis bevalling niet perse gevaarlijker is dan een ziekenhuis bevalling. Vaak kist men voor ene thuis bevalling omdat men zich fijner voelt in de thuisomgeving. Alles om je heen is vertrouwd. Natuurlijk doe je het niet alleen en heb je onder andere de verloskundige en een kraamverzorgende bij je tijdens de bevalling. En mochten er toch complicaties zijn dan wordt je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht.

 

Waarom thuis bevallen?

- Wanneer je zwangerschap normaal verloop is dit een veilige optie

- Je voelt je meer op je gemak in je eigen omgeving

- In je eigen omgeving passen mensen zich aan jou aan omdat het jouw huis is.

- Medische ingrepen zijn vaak niet nodig.

- Na de geboorte kun je lekker nagenieten in je eigen bed met je partner en baby

- Een thuis bevalling wordt vaak volledig vergoed. In het ziekenhuis wordt er een eigen bijdrage gevraagd afhankelijk van je zorgverzekering.

 

 

Hulpmiddelen tijdens de bevalling

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je bevalling wat te verlichten of sneller te laten verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 

Een baarkruk

Een stoel of kruk met een gat erin. Hierbij zit de verloskundige voor je en kan jouw partner eventueel achter je staan. Hierbij is het voordeel dat de zwaartekracht je een handje helpt doordat er meer druk om de baarmoeder komt, je kunt hierdoor wel sneller inscheuren. Het is daarom aan te raden om niet te snel op de baarkruk te gaan zitten.

 

Een baarschelp

Deze is iets minder bekend dan de baarkruk maar wel net zo effectief, of misschien wel beter. Het is een soort kruk waar je met je knieën gehurkt op kunt zitten. Je kunt de kruk ook op bed gebruiken wat ook handig is voor de verloskundige. Op bed zit je met je gezicht richting de muur/hoof bord. Wanneer er een wee komt zak je door je knieën, dan kantelt je bekken. Wanneer je dit doet maak je je bekkenuitgang groter waardoor de baby makkelijker geboren kan worden. Wanneer je op een baarschelp bevalt kun je ook makkelijk jouw baby zelf aanpakken.

 

Bevallingsbal

Een grote opblaasbare bal waar je op kunt zitten of leunen. Deze kun je ook al gebruiken tijdens je zwangerschap om je bekken wat te verlichten. Tijdens de bevalling kun je erop gaan zitten om je rug wat te ontlasten. Ook hier helpt de zwaartekracht een handje en kan jouw kindje makkelijker de bekken passeren.

 

Romarad

Deze is nog niet zo heel bekend. Het is een rad (van buizen) met in het midden een baarkruk waar je in kunt schommelen. Ook hier helpt de zwaartekracht je een beetje. Deze schommelstoel kun je niet tijdens een thuis bevalling gebruiken. Er zijn een beperkt aantal ziekenhuizen die ze in huis heeft. Je kunt meer informatie aan je verloskundige vragen over deze manier van bevallen.

 

Een warm bad

Je baby zwemt ongeveer 9 maanden in vruchtwater in jouw buik. Dan is een bevalling in het wat een mooie en natuurlijke manier om jouw kindje ter wereld te brengen. Het warme water zorgt voor ontspanning waardoor de weeën  minder pijnlijk zijn. Je voelt je lichter in het water waardoor je makkelijker verschillende houdingen kunt aannemen. Je hebt een kleinere kans op inscheuren omdat het water je huid soepel maakt.

 

Wanneer je gebruik wilt maken van deze extra hulpmiddelen dien je dit van te voren te melden aan je verloskundige en doula.

 

 

De bevalhouding

Vaak denken mensen dat je liggend moet bevallen. Maar wanneer je mag gaan persen zijn er verschillende houdingen die je kunt aannemen zoals hurkend, zittend, staand of op handen en knieën. Vaak zijn andere houding zelfs makkelijker om in te bevallen. De voordelen van een andere bevalhouding zijn:

 

- Je voelt minder pijn bij de weeën

- Het persen is vaak korter

- Je kunt sneller gaan persen

- Het persen gaat makkelijker en doet minder pijn

- De kans op inknippen of de vacuümpomp gebruiken is kleiner

 

 

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Of ben jij op één van deze manieren bevallen? Deel jouw verhaal onder aan deze blog.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.