Een doula bij je bevalling

15 April 2019 / Naomi

Doula-bevalling-zwanger-zorg-vrouw-moeder

 

 

In Nederland wordt je tijdens je zwangerschap en bevalling goed begeleid door de verloskundige en het ziekenhuis. In andere landen is deze zorg anders of minder, daar wordt vaker gebruik gemaakt van een doula (je spreekt het oud als doela), het komt uit Griekeland en betekend 'dienende vrouw'. Een doula (vaak dus een vrouw) is de vervanging van bijvoorbeeld tantes, zussen of moeders die vroeger advies gaven en hielpen tijdens de bevaling. Zij is een soort bevallingscoach die je mentaal (niet op medisch vlak) begeleid en geruststelt tijdens de bevalling. Een doula is geen verloskundige, maar wat doet een doula dan eigenlijk precies?

 

 

Een doula inschakelen

Wanneer je opzoek gaat naar een doula is het belangrijk dat je je fijn en op je gemak voelt bij haar. Het is handig om een doula bij jou in de buurt te vinden, zodat ze snel ter plaatsen is wanneer je haar nodig hebt. Via internet kun je een opgeleide doula in jouw regio vinden.

 

 

In gesprek met jouw doula

Wanneer je een voor  jou geschikte doula hebt gevonden volgen er een aantal kennismakingsgesprekken om onder andere te kijken of het klikt en om de zakelijke kant te bepreken.

 

 

Tijdens deze gesprekken worden jouw wensen besproken en geeft de doula waar nodig advies en/of uitleg en stelt zij vragen zoals: Wat verwacht je van de bevalling? Waar ben je bang voor? Wil je iets speciaals tijdens de bevalling zoals een massage of een warme douche? Wil je vastgehouden worden?... Dit geeft haar een goed beeld van jou als persoon en van wat je wensen zijn. Je kunt ook van te voren of samen een geboorteplan maken zodat jullie beide weten wat je graag zou willen.

 

 

Aanwezig wanneer de bevalling begint

Een doula is al aanwezig wanneer de eerste tekenen van de bevalling starten. Normaal komt de verloskundige pas wanneer de ontsluiting al wat verder gevorderd is. Maar een doula kun je al bellen vanaf je eerste wee, zij zal je dan begeleiden wanneer je het even niet meer weet en jou proberen te ontspannen. Dit is een belangrijke taak, want hoe meer jij ontspannen bent hoe soepeler de bevalling verloopt. 

 

Na de bevalling is de verloskundige vaak al snel vertrokken naar een eventuele andere bevalling. De doula verleend nog nazorg, je kunt met haar de bevalling nabespreken en eventueel nog vragen stellen. Er is ook nog altijd een afsluitend gesprek dit kun je zelf aangeven na je bevalling. Tijdens dit gesprek wordt er besproken hoe je de bevalling, begeleiding en nazorg van je doula ervaren hebt.

 

 

Kosten van een doula

Helaas wordt een doula (nog) niet volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Er zijn er een aantal zorgverzekeraars die en klein deel vergoeden zoals onder andere: Salland, Hollandzorg en zorg direct.  De kosten van een doula variëren van 400,- tot 1000,-.

 

 

In dit filmpje van Romper's Doula Diaries zie je hoe een doula te werk gaat en hoe zwangere vrouw dit ervaart

 

 

 

Zou jij een doula willen tijdens jou bevalling? Of misschien heb jij een doula gehad tijdens de geboorte van je kind. Deel jouw ervaringen onder deze blog, ik ben benieuwd naar jou verhaal.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.