Wat kost een baby?

21 October 2019 / Naomi

kosten-baby-kind-zwangerschap-sparen-zwanger

 

 

We weten allemaal dat kinderen geld kosten. Vanaf het moment dat je zwanger bent, is er van alles wat je voor jezelf en de baby nodig hebt. Het beste zou zijn om al te beginnen met sparen vanaf het moment dat je zwanger bent. Maar kost het onderhouden van een baby nou eigenlijk?

 

 

Kosten tijdens de zwangerschap en bevalling

Al tijdens de zwangerschap begin je met het maken van extra kosten. Je kunt hierbij denken aan positiekleding, geboortekaartjes en het kraampakket. Het is handig om aan het begin van je zwangerschap te controleren of jouw zorgverzekering alle kosten dekt, het kan zijn dat je extra zorgkosten maakt waar je niet op hebt gerekend zoals, kraamzorg, kraampakket en de kosten van een ziekenhuisbevalling. Dit zijn de kosten waar je ongeveer op kunt rekenen:

 

 

1. Positiekleding

200,-

2. Geboortekaartjes

100,-

3. Een ziekenhuisbevalling
(indien van toepassing)

360,-

4. Kraamzorg (indien van toepassing)

220,-

5. Kraampakket (indien van toepassing)

30,-

Totaal

910,-

 

 

De babyuitzet

Voordat je kindje geboren is, zijn er een aantal spullen die je moet aanschaffen. Meestal zijn deze kosten eenmalig en per persoon verschillend. Je kunt het uiteraard zo bont maken als je zelf wilt, sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor een tweedehands kinderkamer of kinderwagen. Dat scheelt een hoop in de kosten. Wat je zeker nodig hebt is het volgende (de prijzen zijn gemiddeld genomen):

 

1. Babykamer

€400,-

2. Babykleding

€120,-

3. Verzorgingsproducten

€150,-

 

Totaal

€670,-

 

 

Verder heb je ook nog losse babyproducten die handig zijn maar die niet iedereen aanschaft. Dit zijn ongeveer de prijzen, je kunt het uiteraard hier ook weer zelf zo gek maken als je wilt:

 

1. Box en boxkleed

€110,-

2. Autostoel

€100,-

3. Kinderwagen

€400,-

4. Draagzak

€90,-

5. Babyfoon

€60,-

6. Fles en speen

€8,-

7. Flesverwarmer

€30,-

8. Luiertas

€30,-

9. Wipstoel

€25,-

10 Campingbedje

€35,-

11. Traphekje

€40,-

12. Matras en matras beschermer

€35,-

13. Babybad

€25,-

14. Kinderstoel

€60,-

 

Totaal


€1.048
 

 

 

 

 

Kosten kinderdagverblijf

 

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind naar het kinderdagverblijf te brengen. De kosten per opvang kunnen verschillen, je kunt uit gaan van ongveer tussen de 5,- en 9,- per uur. Je kunt met behhulp van de kinderopvangtoeslag geld besparen. Dit hangt wel van jullie persoonlijke situatie af. Je kunt er meer over lezen op de site van de Belastingdienst.

 

 

De maandelijkse kosten gaan omhoog

Met een extra persoon in huis kan het bijna niet anders dan dat de maandelijkse lasten omhoog gaan. Je kunt dit natuurlijk zo veel mogelijk proberen te beperken, door in te krimpen op andere uitgaves. Dit ligt natuurlijk aan je eigen behoeftes. Je kunt er in ieder geval op rekenen dat bijvoorbeeld water- en energieverbruik omhoog gaat en dat je kleding moet kopen. Dit zijn de maandelijkse extra kosten die een groot deel van de mensen in Nederland maakt, wanneer de baby geboren is:

 

1. Kinderopvang (indien van toepassing)

€150,-

2. Kleding

€30,-

3. Luiers (indien van toepassing)

€25,-

4. Flesvoeding (indien van toepassing)

€30,-

5. Water- en energieverbruik

€32,-


Totaal


€267,-

 

 

Het inkomen

In sommige gevallen kan het zijn dat jullie inkomen gaat veranderen. Soms gaan beide ouders of één van de ouders minder werken. Het kan ook in jullie voordeel werken. Als je minder gaat werken hoef je ook minder belasting te betalen en minder kinderopvang te betalen. En soms krijg je ook nog extra belasting toeslagen en kortingen van de gemeente waar je woont.

 

 

Het is verstandig om goed je financiën door te nemen wanneer je besluit zwanger te worden of wanneer je net zwanger bent. Zo kom je niet voor grote verassingen te staan.

 

 

Heb jij kosten gemaakt die niet in deze blog vermeld staan, maar die er zeker wel bij horen? Deel deze dan onder aan deze blog.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.