Een kinderdagverblijf kiezen

06 May 2019 / Naomi

 

 

Na de zwangerschapsverlof is het voor veel ouders weer tijd om een deel van de oude routine weer op te pakken. Het werkt roept, maar hoe doe je dat met je pasgeboren baby? Als je het geluk hebt kun je ervoor kiezen om je kindje bij familie of vrienden onder te brengen wanneer je aan het werk  bent. Maar het grootse deel van de nieuwe ouders kiest voor een kinderdagverblijf. Maar hoe kies je een kinderdagverblijf die het beste bij jou past?

 

 

Voordelen kinderopvang

Er zijn gemengde reacties als het gaat om je kind naar de kinderopvang brengen. Sommige vinden het niet kunnen en andere vinden het juist goed voor de ontwikkeling. Mijn tante werkt al jaren bij een kinderopvang, zij heeft mij ook de voordelen laten inzien. Je kind groeit op in een fijne huiselijke omgeving met leeftijdsgenoten. Hierdoor leert je kind omgaan met andere kinderen. Daarbij is het ook een goede basis en opstap voor de basisschool.

 

 

Wanneer kan je kind naar het kinderdagverblijf?

In Nederland mogen kinderen als snel naar een kinderdagverblijf. Eigenlijk gelijk al na je zwangerschapsverlof kun je jouw kindje bij een kinderopvang onderbrengen. Let wel op dat je tijdig (tijdens je zwangerschap) opzoek gaat naar een kinderdagverblijf want deze zit vaak al snel vol. Meestal blijven kinderen tot hun vierde jaar bij een kinderdagverblijf totdat ze naar de basis school gaan.

 

 

Hoe kies je een kinderdagverblijf?

Het mooiste is als je een kinderdagverblijf kunt vinden die het beste bij jou eigen normen en waarde ligt. Daarom is het handig als je van te voren een wensenlijstje maakt zodat je gerichter opzoek kunt gaan. Denk hierbij aan de locatie, faciliteiten en de levensstijl. Ik heb 10 tips samengesteld die misschien samen met je eigen wensenlijst nuttig kunnen zijn bij de zoektocht naar een goede kinderopvang.

 

 

1. Bezoek verschillende kinderdagverblijven

Je kunt pas echt een kinderopvang beoordelen wanneer je er zelf bent geweest. Ze kunnen allemaal erg van elkaar verschillen, daarom is het goed om een kijkje te gaan nemen. Je kunt van te voren op internet research doen en van daaruit een aantal kinderdagverblijven kiezen en bezoeken. Maak pas een keuze wanneer je er meerdere hebt gezien zodat je vergelijkingsmateriaal hebt.

 

 

2. De locatie

Wanneer je opzoek bent naar een kinderdagverblijf is het belangrijk dat je er makkelijk kunt komen vanuit huis of vanuit je werk. Mocht er iets met je kind aan de hand zijn dan ben je snel ter plaatsen.

 

 

3. Let op de hygiëne

Met veel kinderen in een groep is het natuurlijk niet altijd opgeruimd, maar het is wel belangrijk dat het schoon is. Wanneer je een bezoekje brengt aan de kinderopvang kun je erop letten of het aanrecht schoon is en dat er geen etensresten of vieze flesjes rondslingeren. Is alles wat van stof is schoon/gewassen, zijn de slaapkamerschoon en moet je je schoenen uit den bij binnenkomst of speciale sokken om je schoenen doen?

 

 

4. De groepsleidsters

Ga in gesprek met degene die het meeste contact met jouw kind zal hebben. Dit is vaak een leidsters of pedagogisch medewerker. Denken zij in het belang van jouw kind tijdens het gesprek? En heb jij een goed gevoel bij hem/haar?

 

 

5. Samenstelling van de groepen

Hoe zijn de groepen samengesteld? Wat is het maximaal aantal kinderen op een groep en hoeveel leidsters zitten er op een groep? Als je liever bij een kinderopvang zit met kleine groepen is dit een belangrijke vraag. Tegenwoordig worden de groepen steeds groter. De kinderopvang kan ook werken met horizontale groepen (kinderen rond dezelfde leeftijd) of verticale groepen (kinderen van verschillende leeftijden). Het heeft beide zijn voor en nadelen. Het is aan jou waar jouw voorkeur voor je kind naartoe gaat. 

 

 

6. Communicatie met ouders

Open communicatie is belangrijk, vooral wanneer het om je eigen kind gaat wil je weten hoe het gaat. Kun je met vragen bij de leidsters terecht of organiseren ze regelmatig ouder avonden? Koppelen ze terug hoe de dagen met jouw zoon of dochter gaan? Zo hebben bijvoorbeeld sommige kinderdagverblijven een online inlogsysteem waar ze elke dag foto’s met uitleg plaatsen hoe de dag verloopt. Wanneer er iets speciaals met jouw kind is wordt dat hier ook vermeld. Kijk goed of de manier van communiceren aansluit bij jouw wensen.

 

 

7. Fijne ruimtes en speelmogelijkheden

Je kind zal op een dag veel tijd doorbrengen in de kinderopvang. Het is daarom belangrijk dat het een fijne ruimte is met genoeg daglicht en ook met genoeg speelmogelijkheden. Het is belangrijk dat je kindje zich goed kan blijven ontwikkelen. Vraag hoe de leidsters ervoor gaan zorgen dat jouw kindje zich niet zal gaan vervelen. Sommige dagverblijven hebben speciale activiteiten zoals theater, muziek of sport.

 

 

8. Wat te doen als je kind ziek is

Het kan wel eens gebeuren dat je kind ziek wordt terwijl deze bij het kinderdagverblijf is. Wanneer je kindje nog mee kan draaien is er meestal niks aan de hand maar wanneer je kind toch meer verzorging nodig is kan het zijn dat je je kindje moet ophalen. Sommige dagverblijven hebben hier oplossingen voor, vraag ernaar wanner je er een kijkje gaat nemen.

 

 

9. De kosten

Er kunnen grote verschillen in de kosten bij de verschillende kinderdagverblijven zitten. Let erop wat er bij deze kosten zit inbegrepen, zoals bijvoorbeeld extra activiteiten, luiers en eten. De overheid beid kinderopvangtoeslag aan dit. Je betaald dan een deel zelf en het andere deel wordt vergoed door de overheid. Les meer over Kinderopvangtoeslag op website van de belastingdienst.

 

 

10. Volg je gevoel

Uiteindelijk zal jouw gevoel de doorslag geven. Volg jouw gevoel, het gaat erom dat je je kind met een gerust hart kunt achter laten. Wanneer er twijfel is kijkt dan verder totdat je de voor jouw juiste kinderdagverblijf hebt gevonden.

 

 

 

Heb jij nog tips of misschien dingen waar jij tegenaan loopt bij het kiezen van een kinderdagverblijf? Deel dit dan onder deze blog.

 

 

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.