Borstvoeding geven

01 October 2018 / Naomi

Borstvoeding-geven-moedermelk-hoe-waarom-tot-wanneer-borstvoeding

 

Honderd jaar geleden gaven bijna alle vrouwen in Nederland wel borstvoeding. Het sterftecijfer door ondervoeding was toen best hoog. Er werd gedacht dat het door de borstvoeding kwam en daarom werd er gratis babymelk aangeboden. Zo zijn er door de jaren heen veel vrouwen overgestapt op flesvoeding. Maar na veel onderzoek is de conclusie dat borstvoeding toch de meest natuurlijke en beste vorm van babyvoeding is, toen wisten gewoon niet alle vrouwen hoe ze borstvoeding moesten geven. Het advies is nu dan ook, om na de geboorte eerst borstvoeding te geven, daar worden vrouwen ook in begeleid. Gelukkig volgen steeds meer moeders dit advies op.

 

 

Moedermelk is gezond

Uit het bloed van de moeder wordt borstvoeding gemaakt. De structuur en samenstelling van moedermelk veranderd steeds een beetje mee met het kind. In het begin bevat de melk extra afweerstoffen en is het rijk aan eiwitten. Ongeveer twee weken na de geboorte geeft de borst rijpe moedermelk. De borstvoeding kan er dagelijks anders uit zien. Geen paniek, dit is normaal, moedermelk is altijd van goede kwaliteit. Ook wanneer je ziek bent kun je gewoon melk aan je kindje geven. De melk bevat dan jusit extra antistoffen tegen de bacteriën waar jij ziek van bent geworden.

 

Het geven van borstvoeding heeft voordelen voor moeder en kind. Zo zitten er goede bacteriën voor de baby in borstvoeding en helpt het tegen ziektes. De moeder verliest haar zwangerschapskilo’s sneller door borstvoeding te geven en het helpt de hormoonhuishouding na de bevalling in balans te houden.

 

 

Hoe werkt borstvoeding?

Borstvoeding geven is een natuurlijke handeling. Meestal begint je pasgeboren baby 1 of 2 uur na de bevalling te happen naar de borst. Het vrouwenlichaam stemt zich af op wat de baby vraagt en nodig heeft. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Dan zie je hoe mooi de natuur en het menselijk lichaam werkt.

 

In dit informatiefilmpje van het voedingscentrum, wordt in een paar minuten uitgelegd hoe borstvoeding werkt.

 

 

 

Hoe lang geef je borstvoeding?

Moeders voeden hun baby's en kinderen allemaal op hun eigen manier. De één kiest er gelijk voor om flesvoeding te geven en de ander geeft tot het derde jaar moedermelk. Maar waar doe je nu goed aan? De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert alle moeders, om in ieder geval de eerste zes maanden alleen maar borstvoeding te geven zodat het kindje alle goede voedingstoffen binnenkrijgt. Daarna kan ervoor worden gekozen om tot het tweede levensjaar of langer, moedermelk te combineren met vastevoeding. Wanneer aan de borst leggen niet lukt kun je ook proberen om te kolven of om advies te vragen over aanleggen bij het consultatiebureau.

 

Er is geen geschreven regel tot wanneer je borstvoeding kunt of mag geven. De moedermelk blijft altijd  antistoffen bevatten en het wordt zelfs meer wanneer het kind mobieler wordt. Mensen kunnen negatief reageren wanneer een kind die al kan lopen nog borstvoeding krijgt. Mijn advies is: zo lang het kan en jij het wilt, gewoon lekker doen!

 

 

Wil je meer informatie over voeding voor baby’s en kinderen? Klik dan hier.

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.