Babyvoeding wereldwijd

28 May 2018 / Naomi

 

De meningen zijn verdeeld over wat het eerste hapje van een baby zou moeten zijn.  Fruit of groente? Puree of pap? Of misschien wel gemalen vlees? In Nederland wordt er de eerste 4 tot 6 maanden vaak (borst)melk gegeven daarna wordt er voorzichtig aan begonnen met het welbekende potje babyvoeding. Er zijn ook ouders die zelf groentes en fruit pureren, daar ben ik zelf ook wel een voorstander van.

 

Maar in het buitenland gaat het er iets anders aan toe. Vaak worden er tradities toegepast bij de eerste vaste voeding van baby’s. In Jamaica krijgen baby’s eerst een stukje fruit met honing voordat ze beginnen aan hun melk en in Japan wordt het eerste babyhapje soms gevierd met een Okuizome (eerste hapje), een ritueel waarbij de eerste echte maaltijd wordt gepresenteerd en genuttigd door de baby. Hieronder zet ik een aantal bijzondere eetgewoontes voor je op een rij.

 

 

India

 

 

Rond de vijfde maand is het een traditie in India om de baby kennis te laten maken met graan ‘daliya’ in de vorm van siroop wordt het in een fles gegeven. Vaak wordt hier een klein beetje suiker aan toegevoegd. Wanneer de baby dit lekker vind wordt het dagelijks gegeven. Vlak erna wordt de volgende stap geïntroduceerd ‘kanji’, dit is het overgebleven water van waarin de rijst is gekookt. Ook dit wordt dagelijks met de fles gegeven.

 

Wanneer de baby beide voeding goed accepteert is het tijd voor de volgende stap, de vaste voeding ‘khichdi’. Khichdi is gepureerde rijst met gele gespleten linzen, soms wordt er ook zelfgemaakte yoghurt bij toegevoegd. Rond de acht maanden krijgen baby’s groentesoep en fruitsapjes.

 

 

Japan

 

 

De meeste baby’s krijgen rijstepap (okayu) als hun eerste babyhapje. Met daarop volgende weken pompoen en wortel puree. De wat traditionelere gezinnen vieren het eerste hapje met een Okuizome. Dit is een ritueel waarbij de ouders een bijtsteen/ring geven met daarop een spread van vis, rijst, octopus en zachte groente. De bijtring/steen is om zo de groei van sterke tanen te stimuleren. Rond hun heerste verjaardag krijgen de baby’s de voedzame misosoep aangeboden.

 

 

Zweden

 

 

In zweden gaat het er ongeveer hetzelfde aan toe als in Nederland als het om babyvoeding gaat. Echter is er wel iets typisch Zweeds wat baby’s rond de zes maanden aangeboden krijgen, välling. Välling is een bewerkte tarwe op basis van verschillende granen. Het lijkt een beetje op havermoutpap. Het is iets dikker als babymelk maar wordt nog wel in een fles gegeven.

 

 

Vietnam

 

 

 

Het eerste hapje is in Vietnam vaak gepureerde rijst gekookt in water of kippenbouillon (voor de smaak). Het wordt zo lang mogelijk gekookt totdat de rijst een pap wordt. Na een paar maanden is er de tweede fase waar er groente zoals bijvoorbeeld wortels en aardappels worden  toegevoegd en soms ook kleine stukjes garnaal. Rond de 18 maanden worden de soepen complexer en veel vezels met iets grotere stukken vlees en groenten. Rond deze leeftijd worden er ook kleine wok gerechten aangeboden.

 

 

Jamaica

 

 

In Jamaica worden baby’s verwend met wat lekkers voordat ze in de ochtend hun melk krijgen. De vier maanden oude baby’s op het eiland krijgen dan verschillende gepureerde fruithapjes of stukjes fruit aangeboden (gemaakt van lokaal fruit), zoals: mango, banaan, papaja, naseberry en appel. Vaak wordt hier nog een theelepel honing bij toegevoegd om zo de smaakpapillen van de baby te versterken.

 

 

Noord Amerika

 

 

In Amerika worden er verschillende schema’s aangeboden met babyvoeding waar ouders uit kunnen kiezen. De meest voorkomende producten uit op lijst zijn: Banaan, appel, avocado, zoette aardappel, rijst, gerst of havermout. Deze voedingsmiddelen zouden licht verteerbaar zijn voor de baby.

 

 

 

Ben je geïnterneerd in meer blogs over (baby)voeding of voeding tijdens je zwangerschap? Hier lees je er meer over.

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.