Met de komst van sociale media heeft bijna iedereen wel een mening over wat anderen doen. Zo zag ik een tijdje geleden een foto waarop een baby stond met kleine oorbellen in. De reacties waren best heftig, van kindermishandeling tot onverantwoordelijke ouders.
Ik moet zeggen dat ik met negen maanden ook gaatjes in mijn oren heb gekregen. Zelf verder nooit bij stil gestaan, totdat ik online al die heftige berichten las. Het heeft mij aan het denken gezet, een baby heeft er inderdaad niet voor gekozen. Maar ik zelf ook niet en ik ben er juist super blij mee. Tijd voor een klein onderzoek waarom we dit nu eigenlijk bij kleine kinderen doen.
De geschiedenis van oorbellen
Het piercen van de oren gaat al eeuwen terug, naar duizenden jaren voor Christus. Vroeger werden oorbellen niet alleen door vrouwen gedragen maar ook door mannen (vaak aan één oor). Oorsieraden werden vroeger vooral gezien als een teken van rijkdom en adel. Later rond de 16de eeuw zijn wij oorbellen meer gaan zien als een fashion item.
Is het een cultuur ding?
In verschillende culturen is het piercen van de oren bij baby’s een traditie en wordt het ritueel uitgevoerd. Met name in Nigeria, Brazilië, Zuid-Amerika en andere Spaanstalige landen, is het een traditie.
Mijn ouders komen beide uit Curaçao en ook daar is het de normaalste zaak van de wereld dat meisjes al vroeg oorbellen dragen. Na een kort gesprek met mijn moeder is mij iets meer duidelijk geworden waarom zij mij met negen maanden al oorbellen heeft gegeven. Haar eerste reactie was, ik wilde dat mensen gelijk zouden zien dat jij een meisje was. En eigenlijk deed iedereen het in de familie. Ook haar moeder (mijn oma), gaf al haar dochters al vroeg oorbellen. "Het is gewoon een deel van onze cultuur", zei mijn moeder.
Een traditie bij Hindoestanen
De hindoestanen piercen de oren van hun kinderen tijdens het ritueel genaamd Karnavedha. Zij geloven dat het aanbrengen van gaatjes in de oren het kwaad weg houd bij het kind. Ook wordt gezegd dat de oorlellen een belangrijk accupunctuurpunt zijn en dat het doorboren ervan therapeutisch werkt. Dit ritueel wordt meestal in het eerste of het derde levensjaar van het kind uitgevoerd.
Wat zijn de regels voor oor piercing bij baby’s in Nederland?
In Nederland mogen baby’s gewoon gaatjes in de oren laten prikken, er is geen minimum leeftijd vastgesteld. Echter kan de leeftijd wel per juwelier verschillen.
Hoe en waar kun je gaatjes bij baby’s in de oren laten schieten?
Anders dan het piercen van bijvoorbeeld de navel wordt het piercen van de oren schoten met een klein apparaat bij een juwelier. Het proces gaat heel snel. Bij sommige juweliers kiezen ze er voor om met twee medewerkers te gelijk te schieten voor het geval je kindje na de eerste keer niet meer durft. Bij de grotere juwelierszaken zoals Lucardi en Siebel kun je met jouw kindje al vanaf 3 maanden terecht.
Is het schadelijk voor je baby?
Uit onderzoek is niet naar voren gekomen dat het piercen van baby oren schadelijk is voor het kind. Uiteraard moet je het wel goed blijven desinfecteren wanneer je besluit dit te doen.
Het blijft altijd te vraag wanneer is het juiste moment om jouw kindje ootbellen te geven? Beslis jij dat als ouder, of wacht je wanneer je kind zelf de beslissing kan nemen? Dit ie geheel aan jou/jullie, het is absoluut niet schadelijk en daarom is er naar mijn mening geen goed of fout in deze beslissing.
REACTIES
PLAATS EEN REACTIE