Bij ons thuis staat het grootste gedeelte van de dag de muziek aan. Mijn vriend is een DJ en muziek in huis is daarom niet meer weg te denken. Nu vroeg ik me af wat voor een invloed muziek op een baby, of zelfs op een ongeboren kind heeft. Na wat onderzoek ben ik er achter gekomen dat muziek een gunstig effect heeft op mensen in het algemeen, dus ook op baby’s. Muziek helpt bij de ontwikkeling van de hersenen. Door de complexiteit van muziekgeluid worden de hersenen uitgedaagd. Je kunt de hersenen van je kindje tijdens je zwangerschap al stimuleren door muziek te luisteren en mee te zingen.
Effecten van muziek tijdens de zwangerschap
Tussen de zevende en de negende week van je zwangerschap, ontwikkeld je baby het gehoororgaan en rond week tien worden de oorschelpen gevormd. Vanaf ongeveer vijf maanden kan je kindje horen en reageert soms ook op geluid.
Wanneer je muziek opzet kan je baby dit dus vanaf vijf maanden goed horen. Het geluid is dan nog wel een beetje dof. Een foetus hoort de stem van de moeder het beste, omdat het lichaam van de moeder zorgt voor extra volume in haar stem, komt het geluid helder aan bij de baby. Een ongeboren kind kan zo de stem van de moeder herkennen, ook na de zwangerschap. Je kunt daarom het beste muziek opzetten en daarbij meezingen voor je kindje. Wanneer je dit doet, worden melodie en taal vastgelegd in de hersenen van je ongeboren kindje.
Muziek na de geboorte
Volgens onderzoek van een universiteit in Parijs, is gebleken dat pasgeboren Baby’s muziek herkennen die ze in de baarmoeder hebben gehoord. Uit dezelfde onderzoek is naar voren gekomen dat baby’s van een maand oud rustiger werden wanneer de muziek werd afgespeeld die ze in de buik hadden gehoord. Baby’s worden ook rustiger wanneer ze de stem van hun moeder horen, omdat dit herkenbaar voor ze is.
Kinderliedjes
Bijna elk kind groeit op met verschillende kinderliedjes. Deze liedjes zijn goed voor de spraak- en taalontwikkeling van je baby. Zo leert je kindje in een vroeg stadium verschillende woordjes. Ook leren kinderen door de muziekteksten, beter en geconcentreerd te luisteren.
Muziek kan je kindje ook helpen te ontspannen. Voor voor het slapengaan is het belangrijk dat je baby rustig is. Dit is de reden dat ouders het eeuwenoude slaapliedje ‘Slaap kindje slaap’zingen. De rustige melodie en de klank van je stem zorgen ervoor dat je kindje lekker kan gaan slapen. Zingen heeft ook een gunstig effect op jou als ouder, het zorgd onder andere voor minder stress.
Muziekles
Zelf muziek leren maken is ook goed voor de ontwikkeling. Bij het maken van muziek moeten de twee hersenhelfden samenwerken. Zo traint je kindje de fijne motoriek, doorzettingsvermogen, het gehoor en het lezen (van noten). De hersenen nemen al deze informatie gelijktijdig op en zo worden de verschillende hersengebieden versterkt. Er wordt gezegd dat kinderen die muziekles hebben gehad, beter problemen kunnen oplossen, beter kunnen schakelen tussen verschillende taken en informatie beter kunnen verwerken.
Er zijn ook muzieklessen voor ouder en kind. Zo kun je op een leuke en ook leerzame manier samen met je baby muziek maken, het zijn vaak groepslessen. Het is ook een leuke manier om kennis te maken met andere ouders en kinderen.
Je kunt ook op andere manieren de ontwikkeling van jou kindje positief beinvloeden. Lees er meer over in deze blog.
REACTIES
PLAATS EEN REACTIE