Een Montessori opvoeding

29 October 2018 / Naomi

 

Montessori-opvoeding-jongen-puzzel-onderwijs-kind-baby-blog

 

 

Een vrije en creatieve manier van opvoeden heeft mij altijd geïntrigeerd. Omdat ik het belangrijk vind dat kinderen hun creativiteit ten alle tijden geprikkeld wordt. Ik had er zelf nooit een naampje bij bedacht, maar door de jaren heen zie ik steeds meer dat een Montessori opvoeding misschien wel wat voor mij zou zijn. Vooral bij het (vaak simpele) houten speelgoed, zie ik dat kinderen uitgedaagd worden om creatief te denken en te spelen. Daarom ben ik mij eens wat meer gaan verdiepen in deze interessante vorm van opvoeden en onderwijs.

 

 

Wat is Montessori?

Montessori is een onderwijsmethode waarbij een ‘hulpmiddel voor het leven’ aan het kind wordt aangeboden. Het kind ontwikkeld zich zo veel mogelijk in zijn/haar eigen tempo waarbij het gaat om het eigen kunnen en met speciaal ontworpen montessorimaterialen.

 

 

Mevrouw Montessori

Het Montessori onderwijs is bedacht door mevrouw Maria Montessori. Mevrouw Montessori was geboren in Italië op 31 augustus 1870 en overleden in Noordwijk op 6 mei 1952. Ze was een Italiaanse arts en pedagoog. Mevrouw Montessori had een andere kijk op kinderen. De houding van de opvoeder en de leefomgeving van het kind waren hierbij belangrijk. Dit zie je vooral terug in het montessori onderwijs.

 

 

Een Montessori opvoeding

Wanneer je je kunt vinden in de manier van denken van mevrouw montessori kun je ervoor kiezen om jouw zoon of dochter op een montessorischool te plaatsen. De opvoeding die je thuis geeft kan daar prima bij aansluiten. Het gaat erom hoe je jouw kind ziet en met respect behandeld.

 

Wanneer je niet zoveel hebt met het woord Montessori opvoeding kun je het ook benoemen als positieve, bewuste- of respectvolle opvoeding dat is immers waar het om draait bij Montessori.

 

 

Vijf basis stappen naar Montessori

Je wilt je kind op de Montessori manier opvoeden maar waar begin je? Je kunt er natuurlijk boeken overlezen of meer informatie op internet opzoeken. Maar er zijn vijf basis stappen die je heel makkelijk al zelf kunt uitvoeren:

 

 

1. Speelgoed

Koop of vraag speelgoed wat er voor zorgt dat je kind zijn/haar eigen creativiteit moet gebruiken om er mee te kunnen spelen. En die de ontwikkeling van je kind stimuleren.

 

 

2. Respecteer je kind

Het klinkt misschien raar, maar er zijn genoeg ouders die de relatie ouder en kind zien als een autoritaire relatie. Kind moet gehoorzamen en geen discussie. Maar een kind is ook een mens. Praat met je kind zoals jij ook toegesproken wilt worden, met respect.

 

 

3. Laat je kind zelf beslissingen nemen

Dit werkt het beste wanneer je je kind 2-3 keuzes geeft. Geef je kind niet te veel keuzen want dan raakt het overprikkeld. Vraag bijvoorbeeld of je kind de rode of de gele jas aan wilt doen. Op deze manier krijgt het kind meer zelfvertrouwen.

 

 

4. Laat je kind jou helpen

Kinderen willen graag leren en helpen. Fouten maken hoort bij het leven en ook jouw kind zal fouten maken. Juist door deze foto leert je kind wat de consequenties zijn van zijn/haar acties. Uiteraard is het belangrijk dat veiligheid voorop staat, maar je kunt je kind altijd laten helpen bij boodschappen doen, koken, schoonmaken, opruimen etc. Er zijn genoeg alledaagse taken waar jouw kind je bij kan assisteren.

 

 

5. Probeer niet te vaak Nee te zeggen

Dit kan een uitdaging zijn maar er zijn mogelijkheden om het woord ‘Nee’ te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘Daar spelen we niet mee Jayson’ of ‘Laten we een boekje gaan lezen’. Het is het beste om te benomen wat ze niet mogen doen en een alternatief aan te bieden. Probeer meer plekken in het huis te creëren waar je kind wel aan mag zitten of mee mag spelen. Zo kan je kind ongestoord op onderzoek uit.

 

 

Meer tips over opvoeding lees je hier.

 

 

 

REACTIES

Maja 2020-03-12 10:46:18
Dankjewel! Jammer dat er direct beklijvende commentaar is ipv stimulerende. Ik vond het super verwoord en kan zelf perfect kiezen wat ik wil meenemen. Helemaal de Montessori spirit! Mooi!
Mixed Babies2018-10-31 10:08:44
Hoi Danielle en Amy, bedankt voor jullie reactie! De informatie heb ik van een Engelse website. Maar ik heb het inmiddels aangepast naar creatief speelgoed :) En uiteraard zijn er regels, die ik ook wel benoem in dit stuk.
Danielle2018-10-30 11:27:13
Hi Naomi, Leuk dat je een artikel wijdt aan de Montessori opvoeding. Helaas bevestig je met jouw punten wel precies de verkeerde beeldvorming over wat Montessori nou precies is. Ik zou je willen aanraden om eens op de website van de Nederlandse Montessori Vereniging rond te kijken. Daar kun je je een goed beeld vormen van wat het precies inhoudt. Om specifiek te zijn, op deze pagina lees je wat het basisonderwijs omhelst. http://www.montessori.nl/48/basisonderwijs.html Wegdoen van plastic speelgoed en het niet hebben van regels is pertinent niet van toepassing. Regels zijn juist in het montessori gedachtengoed belangrijke basisprincipes waar het kind houvast aan heeft.
Amy Schuddeboom2018-10-30 08:47:15
Maria Montessori heeft niets gezegd over plastic speelgoed. Er wordt hier een link gelegd door degene zelf. Er is ook uitdagend plastic speelgoef. Maria heeft befoeld dat speelgoed de fantasie van het kind moet kunnen ontwikkelen. En natuurlijk zijn er regels maar die worden op basis van gelijkheid, je bent allebei mens, uitgelegd en niet autoritair opgelegd. Dat is totaal verschillend. Je probeert het kind positief te stimuleren om zelfstandig dingen te doen dat geeft zelfvertrouwen. En een volledig vrije keus dat is onderwijs van Rudolf Steiner. Deze worden vaak doir elkaar gehaald.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.