Baby’s en beeldschermen

13 August 2018 / Naomi

 


Een groot aantal mensen zijn niet weg te slaan  van hun telefoon/tablet of betergezegd verslaafd aan het internet. De afgelopen jaren ben ik er vanaf gekickt. Ik begon in te zien dat de echte wereld niet in een beeldschermpje zit.

 

Ik maakt me ergens wel zorgen dat de nieuwe generaties opgroeien met dit medium en straks waarschijnlijk niet meer zonder kunnen en dat afkicken niet nodig is omdat het ‘normaal’ is geworden. Ik denk dat het sterk aan de ouders ligt hoe ze hun kinderen hiermee om laten gaan. Helemaal verbieden kan niet meer in deze wereld. Dan is het een manier vinden om hier het beste mee om te gaan. Het gaat hierbij niet alleen om de telefoon en de tablet maar ook om het (op iets latere leeftijd) gamen en TV kijken.

 

Er zijn zoveel activiteiten die een kind kan doen die gezonder zijn dan staren naar een beeldscherm. Het is vooral de eerste jaren van je kindje belangrijk dat de ontwikkeling positief gestimuleerd wordt. Een tijdje geleden las ik een artikel dat veel jonge kinderen een slecht ontwikkelde motoriek hebben. Simpel een bal vangen is al te moeilijk voor ze, dit is toch schrikwekkend?

 

 

Wees voorzichtig met Youtube

Daarbij is het mij opgevallen dat online kindervideo’s kijken ook niet altijd veilig is. Op Youtube kan je heel makkelijk een filmpje voor je kind aan zetten. Vooral wanneer je wilt dat hij of zij even rustig gaat zitten is het erg verleidelijk en handig. Baby’s hebben al snel door dat wanneer er een video stopt ze door kunnen klikken naar een volgend filmpje, maar pas op hier kan het mis gaan.

 

Er zijn een aantal video’s die zich voordoen als leuke informatieve filmpjes maar totaal niet geschrikt zijn voor kinderen. Zoals bijvoorbeeld volwassenen verkleed als superhelden die bizarre uitspraken en handelingen doen in bad. Of tekenfilms van bijvoorbeeld Peppa Pig die heel normaal beginnen, maar al snel veranderen naar een griezelfilm die niet voor de kleintjes bedoeld zijn. (Ik zet er expres geen links bij om deze mensen geen extra views te verzorgen).

 

Er is een app ontwikkeld Youtube Kids maar ook daar staan deze video’s tussen. Het blijft daarom belangrijk om in de gaten te houden naar wat je kind online kijkt.   

 

 

Een kijkschema

Op de website van Online opvoedhulp staat ook veel informatie hoe je het beeldschermgebruik het beste kunt toepassen per leeftijdscategorie. Ze hebben een schema met kijkrichtlijnen:

 

0-2 jaar - Niet meer dan 5 minuten samen kijken
2-4 jaar - 5 à 10 minuten per keer, tot max 30 minuten per dag
4-6 jaar - 10 à 15 minuten per keer, tot max 1 uur per dag
6-8 jaar - max 1 uur per dag, verdeeld over periodes van max 30 minuten
8-10 jaar - tot max 1½ uur beeldschermtijd per dag
10-12 jaar - tot max 2 uur beeldschermtijd per dag
12 jaar en ouder - tot max 3 uur beeldschermtijd per dag

 

Het beste is natuurlijk om het niet dagelijks te doen. Wees ook voorzichtig met je eigen beeldscherm gebruik in bijzijn van je kind. Uiteindelijk ben jij zelf als ouder een voorbeeld. Voor je het weet heb je een kind die niet weg te slaan is van zijn of haar beeldscherm.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.