Zonnen tijdens zwangerschap

16 July 2018 / Naomi

 

De meeste vrouwen gaan voor een mooi bruin tintje tijdens de zomer. Wanneer je zwanger bent is dat vaak niet anders, maar mag je wel in de zon tijdens de zwangerschap? Een beetje zon is niet schadelijk en kan soms ook goed zijn.

 

 

Warmte en uv-straling

Uv-straling kan schadelijk zijn voor je huid. Maar gelukkig is dit niet schadelijk voor de ongeboren baby. Uv-straling kan niet door de baarmoeder heen. Maar te veel warmte kan wel schadelijk zijn voor de baby. Vroeg in de zwangerschap kan een verhoogde lichaamstemperatuur aangeboren afwijkingen veroorzaken. Oververhitting van de buik kan ook tot een miskraam leiden. Daarom wordt het ook sterk afgeraden wanneer je zwanger bent om naar de sauna te gaan.

 

Te veel warmte kan ook tot uitdroging leiden van de moeder en dat kan de bloedtoevoer naar de baby verslechteren. Ook kan de hitte duizeligheid, hartkloppingen en benauwdheid veroorzaken. De zon is dus niet direct schadelijk maar probeer met zware hitte zo veel mogelijk verkoeling te zoeken.

 

 

Zwangerschapsmasker

Veel zwangere vrouwen krijgen, in de zomer, een zwangerschapsmasker (ook wel Melasma). Dit is een pigmentstoring waardoor er donkere vlekken op de huid ontstaan. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dar de cellen in het gezicht extra pigment aanmaken. De vlekken ontstaan vooral op het voorhoofd, rondom de ogen, op de wangen en rondom de mond. De kans op een zwangerschapsmasker wordt met de zon vergroot. Het is daarom raadzaam om je gezicht extra goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en het liefst ook een zonnehoed te dragen.

 

Vaak verdwijnen de vlekken vanzelf weer. Ga tijdens de zwangerschap geen speciale behandelingen tegen Melasma doen want de producten kunnen schadelijke stoffen voor de baby bevatten. Het beste is om de vlekken te camoufleren met make-up. Neem contact op met de huisarts wanneer de pigmentvlekken na de zwangerschap nog niet verdwenen zijn.

 

 

Vitamine D

Wanneer je zwanger bent is voldoende vitamine D belangrijk voor een goede groei van de botten en de tanden van je toekomstige baby. Een tekort kan leiden tot botafwijkingen.

 

Daarom is het belangrijk dat je regelmatig buiten komt tijden je zwangerschap. Het is niet de bedoeling dat je uren in de volle zin gaat liggen. De huid moet minimaal tien minuten blootgesteld zijn aan de zon voordat het vitamine D aanmaakt. Zo’n 15-20 minuten per dag naar buiten is dus al voldoende.

 

 

Conclusie

Zonnen tijdens de zwangerschap kan dus geen kwaad, maar let wel op met zon in je gezicht en op je buik voor de hitte. Zodra je het te warm krijgt, ga dan uit de zon en vergeet niet voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen.  Zon op de armen of benen is goed voor de aanmaak van vitamine D. En vergeet je vooral niet goed in te smeren!

 

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.