Pretecho

12 November 2018 / Naomi

pretecho-termijnecho-20 weken echo-zwanger-echo-4D

 

 

Toen mijn zus 8 jaar gelden zwanger was ben ik met haar meegegaan om een pretecho te laten maken. Toen had ik er wel eens van gehoord maar het was de eerste keer dat ik zag hoe het in zijn werk ging. Het was wonderbaarlijk hoe je met deze techniek al zoveel van de baby in de buik kunt zien.

 

Een pretecho (het woord zegt het al) is een echo die je voor de fun maakt. Bij deze echo wordt er niet gekeken naar afwijkingen bij de baby. Een pretecho kan je laten maken wanneer je niet kan wachten tot de bevalling, en graag wit zien hoe je kindje er in je buik uit ziet. Je kijkt op een beeldscherm mee naar de echobeelden van je kindje, terwijl er wordt uitgelegd wat je precies ziet. Het leuke van een pretecho is dat je meer familie en/of vrienden mee kunt nemen dan bij een normale echo.

 

In deze video kun je zien hoe een pretecho eruit ziet:

 

 

Waar en wanneer een pretecho laten maken

Tegenwoordig kun je op veel plaatsen een pretecho laten maken. Er ook zijn steeds meer verloskundige en ziekenhuizen waar je pretecho’s kunt laten maken. Je kunt het beste google-en voor een pretecho bij jou in de buurt.

 

De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken gemaakt. Het ligt eraan wat je wilt zien, wanneer je besluit om een pretecho te laten maken. Tussen de 16 en 20 weken wordt er vaak voor een pretecho  gekozen om het geslacht te kunnen zien. Dit kan je echter ook bij de verloskundige laten doen met een 2D-echo (20 weken echo).

 

Tussen de 20 weken en de bevalling worden er bij de verloskundige niet veel echo’s meer gemaakt. Omdat er best wat tijd zit tussen de 20 weken echo en de bevalling, is dit ook een leuk moment waar je kunt kiezen voor een pretecho. Er wordt ook aangegeven dat de beste tijd voor een pretecho tussen de 24 en 30 weken is. Let wel op dat wanneer je kindje is ingedaald een pretecho niet meer mogelijk is.

 

 

 

Soorten echo’s

Er zijn verschillende soorten echo’s die je kunt laten maken. Zo heb je de 2D, 3D of 4D-echo. Wanneer het over een pretecho gaat is dat meestal de 4D-echo.

 

2D-echo

Bij een 2D-echo zie je jouw baby op beeld in zwart/wit zonder diepte. Na deze echo krijg je vaak een aantal foto’s mee. Dit wordt vaak gedaan bij de verloskundige of in het ziekenhuis.

 

3D-echo

Op een 3D-echo is je baby met diepte en in kleur te zien. Je ziet veel meer dan bij een 2D-echo. Na afloop krijg je een aantal foto’s mee.

 

4D-echo

Bij een 4D-echo zie je eigenlijk hetzelfde als bij een 3D-echo maar je krijgt er ook nog eens bewegend beeld bij te zien. Zo kun je je kindje goed zien bewegen en de gezichtsuitdrukking zien. Bij deze echo krijg je een aantal foto’s en een video mee naar huis.

 

 

Kosten echo’s

Omdat een pretecho geen medische reden heeft wordt deze niet vergoed door de basis zorgverzekering. In sommige gevallen wordt deze wel vergoed bij een aanvullende zorgverzekering.

 

De kosten kunnen per praktijk verschillen. Dit ligt aan de kwaliteit van de foto’s en video’s. En of je voor een 2D, 3D of 4Dp echo gaat. Een 2D-echo kun je al laten maken voor €40,-. De prijs voor een 4D-echo kan rond de €100,- zijn.

 

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.