De kans op een tweeling of meerling

07 October 2019 / Naomi

weeling-meerling-kans-erfelijk-eisprong

 

 

Soms kan je het vermoeden heb dat je misschien wel zwanger bent van een tweeling of meerling om dat je zwangerschapskwaaltjes heftiger voelen dan waar je over leest of je eerdere zwangerschap. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat je dit van te voren kunt voelen. Iedere vrouw heeft weer andere soort zwangerschapskwaaltjes en bij de één is het heftiger dan bij de ander, ook wanneer je één kindje verwacht. Wanneer je zwanger bent wordt er tussen de zeven en twaalf weken een vitaliteits- of termijnecho gemaakt. Dan zou je al kunnen zien of er meerdere eitjes bevrucht zijn.

 

 

Een één-eiige tweeling of een twee-eiige tweeling

Een één-eiige tweeling is een tweeling die is ontstaan uit één eicel. Één eicel wordt bevrucht en tussen dag vijf en negen kan het zich toevallig in twee cellen gaan delen. De twee kinderen zijn vaak indentiek omdat zij precies dezelfde DNA delen. Het zijn daarom ook altijd twee jongetjes of twee meisjes.

 

Een twee-eigige tweeling ontstaat wanneer er tijdens de eisprong niet één maar twee (of meer) eitjes vrijkomen en deze allemaal worden bevrucht. De eitjes hebben hun eigen unieke combinatie van genen en zijn daarom niet identiek. Het kunnen daarom ook een jongen en een meisje worden.

 

 

Wie heeft er meer kans op een tweeling?

Sommige vrouwen hebben meer kans op het krijgen van een tweeling of meerling. Hieronder lees je wat deze kans vergroot.

 

 

De leeftijd

Naarmate je steeds ouder wordt is de kans gorter dat je lichaam meerdere eitjes tegelijk loslaat per ovulatie. De eitjes kunnen bevrucht worden en de kans op een meerling is daarom groter. Wanneer je eind dertig bent is de kans op een meerling 1 op de 60 vrouwen.

 

 

Erfelijk bepaald

Het krijgen van een één-eiige tweeling is niet erfelijk bepaald. Elke vrouw heeft evenveel kans op het krijgen van een één-eiige tweeling. Zelf wanneer je de helft bent van een één-eiige tweeling heb je dezelfde kansen als alle andere vrouwen.

 

Een twee-eiige tweeling is een iets ander verhaal. Het vrijkomen van meerdere eitjes tegelijk bij de vrouw kan erfelijk zijn. Dit kan overgedragen worden door beide ouders. Wanneer er in jou familie meerdere twee-eiige tweelingen voorkomen dan is de kans groter dat jij deze ook kan krijgen.

 

Er wordt wel eens gezegd dat het krijgen van een meerling een generatie overslaat, dit is niet altijd het geval. Wel is uit onderzoek gebleken dat het een generatie kan overslaan als je het krijgen van een dubbele eisprong van je vaderskant hebt geërfd. Je vader heeft het dan wel doorgegeven maar heeft zelf natuurlijk geen eisprong gehad, dus dan heeft het een generatie overgeslagen. 

 

 

Medisch

Wanneer je niet natuurlijk zwanger kunt worden kom je in aanmerking voor diverse vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij de vrouw worden bij veel van deze behandelingen, meerdere eitjes gerijpt of teruggeplaatst. De kans dat er zich een tweeling of meerling ontwikkeld wordt daarom een stuk groter.

 

 

Afkomst

Er is onderzoek gedaan naar het land waar de meeste meerlingen geboren worden en dat is Nigeria. Het schijnt dat tweelingen bij donkere mensen (uit de afrikaanse landen) meer voorkomen dan bij het blanke mensen. In Nigeria worden 40 op de 1000 vrouwen zwanger van een meerling. In Nederland is dat 6 op de 1000 vrouwen.

 

 

 

Ben jij zwanger van een tweeling of meerling, of heb jij een tweeling of meerling? Deel jouw ervaringen onderaan deze blog.

 

Hier kun je geboortekaartjes voor tweelingen vinden.

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.