De 20 wekenecho

20 April 2020 / Naomi

 

20weken_echo_foto_informatie_echoscopisch_onderzoek_prenatale_screening

 

 

Tijdens mijn zwangerschap zijn er vaak momenten dat ik graag zou willen weten of alles wel goed gaat met de baby. Ik kijk dan ook vaak erg uit naar de echo’s bij de verloskundige. Er zijn ook nog twee officiële onderzoeken die je tijdens je zwangerschap kunt doen. De Prenatale screening en de 20 wekenecho, beide zijn niet verplicht. Wij hebben er voor gekozen om alleen de 20 wekenecho te doen.

 

 

Waarom wij geen prenatale screening hebben gedaan 

Vanaf 14 weken kun je de prenatale screening doen, aan de hand van bloedonderzoek kun je dan laten testen of je kindje een aangeboren afwijking heeft. Je test hierbij op downsyndroom, Edwardssyndroom en Patausyndroom. Deze test is niet verplicht, je krijgt eerst een gesprek met de verloskundige voor extra informatie zodat je voor jezelf de juiste keuze kunt maken.

 

Wij hebben ervoor gekozen om deze test niet te doen. De doorslag was voor ons dat we het kindje sowieso wilde houden. De uitslag van deze test zou daarom niet uitmaken. Ook wisten wij dat er nog een 20 wekenecho aan zou komen waarbij we meer informatie zouden kunnen krijgen over de gezondheid en de ontwikkeling van de baby.

 

 

Hoe gaat het onderzoek

Bij dit onderzoek mag je geen foto’s of filmpjes maken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, hierbij wordt het kindje uitgebreid onderzocht. Helaas mogen kinderen niet mee naar deze afspraak, je kunt max 1 a 2 volwassenen meenemen.

 

Ik was van te voren best zenuwachtig en had ook niet zo goed geslapen. Mijn vriend is de rust zelve en die heeft mij gelukkig ook wat kunnen kalmeren. Toen ik eenmaal lag en de verloskundige de gel (die gelukkig warm was) en echokop mijn buik hield was, ik blij met het mooie beeld wat ik zag. De baby lag te relaxen in mijn buik en stak zelfs zijn duim omhoog! De verloskundige begon bij het hoofdje en bracht de twee hersenhelften in beeld. Ook werd er gekeken naar het gezichtje of alles wel symmetrisch was en of de oogbollen in de oogkassen aanwezig waren. Ik wist van te voren niet dat de echo zooo uitgebreid was dat je dit allemaal kon zien, het was geweldig! Van het gezichtje ging ze naar het hartje, daar kon je o.a. de hartkamers en kleppen zien. Alles zag er goed uit. De ruggengraat, ribben en de boten in o.a. de armen, benen en vingers waren ook erg duidelijk te zien. Dit alles werd goed gecontroleerd. Ook de organen kwamen allemaal aan bod en ook deze zagen er gelukkig goed uit.  

 

Een beetje aan het einde werd de baby opgemeten en kwam ze tot de conclusie dat hij iets te groot is. Mijn vriend was ook een grote baby dus ergens had ik hier al wel een beetje rekening mee gehouden. Maar ik schijn ook een risico geval te zijn omdat mijn moeder diabetes heeft en mijn opa het ook had. Wanneer je dit hebt, groeit je baby wat sneller dan normaal. Ik moest daarom een suikertest doen om te kijken of ik misschien zwangerschapsdiabetes heb. Ik heb een apparaatje mee naar huis gekregen warmee ik drie keer op één mijn bloedsuikerspiegel moest meten. De waarders waren helemaal goed, dus zwangerschapdiabetes kan ik gelukkig afstrepen. Ik krijg nog wel rond de 28 weken een groei echo om de groei van de baby te controleren. Best spannend allemaal, maar tot nu toe voel ik me goed dus ik ga niet uit van het ergste.  

 

 

 

2-_weken_echo_Waar_wordt_naar_gekeken

Afbeelding: website Baby op komst

 

 

Bij de 20 wekenecho kan er ook iets afwijkends op de echo naar voren komen. Soms is het iets wat niet heel ernstig is (zoals de groei wat bij mij is gezien), dan wordt er later een tweede echo gemaakt. Het kan ook zijn dat er een ernstigere afwijking wordt gezien op de echo, dan kun je een vervolg onderzoek doen voor meer duidelijkheid, dit is niet verplicht. De verloskundige of gynaecoloog zal dit met je bespreken. Het vervolgonderzoek wordt in het ziekenhuis gedaan met een uitgebreid echoscopisch onderzoek. Ook kan er een bloedonderzoek of vruchtwaterpunctie worden gedaan. Bij een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam (kan is 1 op de 1000). Uiteindelijk beslis je zelf welke stappen je wil en niet wilt nemen en wat je met de informatie doet. Je krijgt altijd passende ondersteuning bij dit proces.

 

 

Kosten 20 wekenecho

De 20 wekenecho is een medische echo en wordt daarom vergoed door de zorgverzekering. Ook het gesprek over de 20 wekenecho wat je met je verloskundige of gynaecoloog zal hebben wordt vergoed. Dit heeft geen gevolgen voor het eigen risico.

 

Wanneer er iets afwijkends is gezien en je kiest voor een  vervolgonderzoek, valt deze binnen het basispakket van de zorgverzekering. Het kan wel zijn dat er kosten onder het eigenrisico vallen. Check dit altijd eerst even bij je zorgverzekeraar.

 

Hoe heb jij jouw 20 wekenecho ervaren? Je kunt jouw verhaal onderaan deze blog delen.

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.