We weten al best veel over de jongste mensen op aarde. Maar er zijn een paar aparte feiten die je misschien nog niet eerder hebt gehoord. Ik zet er vijf voor je op een rij.
1. Huilen zonder tranen
Sommige pas geboren baby’s huilen erg vaak. Maar tijdens het huilen rilt er geen traan over hun wangetjes. Dit komt omdat de traankanalen van pasgeboren baby’s nog niet volledig ontwikkeld zijn. Tussen de drie en twaalf weken zullen deze goed werken en zullen de traantjes te zien zijn. Baby’s hebben wel vocht wat de ogen nat houd. Soms dit vocht te zien bij het te veel knijpen in de oogjes.
2. Ze kunnen geen zout proeven
Pas geboren baby’s hebben goed ontwikkelde smaakpapillen, alleen zout hoort daar nog niet bij. Uit onderzoek blijkt dat baby’s de eerste vier maanden nog geen zout kunnen proeven. De rest van de smaken zoet, zuur en bitter proeven ze wel. Dat kun je wel zien aan alle video’s met baby’s die een zure citroen eten. In sommige onderzoeken wordt beweerd dat baby’s zelf meer smaakpappillen hebben als wij volwassen.
3. Baby’s hebben geen knieschijven
Geen paniek dit is niks ernstigs. Elke baby wordt geboren met veel kraakbeen in plaats van botten. Het kraakbeen wordt met de tijd omgezet in botten. Alleen bij de knieschijven duurt dit langer, ongeveer tussen de drie en vijf jaar zijn deze volledig aanwezig. Dat baby’s geen knieschijven maar kraakbeen hebben is juist goed. Hun knieën krijgen veel te voorduren tijdens de peutertijd en het kraakbeen zorgt voor meer flexibiliteit.
4. Baby’s zijn heel harig
De ene baby wordt met veel haar op het hoofd geboren en de ander is bijna kaal. Maar elke baby wordt geboren met haar over het hele lichaam. In de baarmoeder ontwikkeld de baby haar over het lichaam (Lanugo ). Er wordt gezegd dat dit helpt om de tempratuur van de baby in de baarmoeder te reguleren. Geen paniek, je pasgeboren baby zal het lichaamshaar de eerste paar weken geleidelijk verliezen. Wanneer je baby niet is geboren met lanugo dan is het haar er waarschijnlijk de laatste weken van je zwangerschap af gevallen.
5. Smaak van eten wort herkend vanuit de baarmoeder
Zoals al eerder geschreven kunnen baby’s nog geen zout proeven maar wel veel andere smaken. Dit wordt ontwikkeld in de baarmoeder. Onderzoekers beweren dat jouw baby herkend wat jij tijdens je zwangerschap vaak eet. Een voorbeeld: wanneer jij veel voedsel eet met knoflook tijdens je zwangerschap is er en grote kans dat jouw baby er na de zwangerschap een grote voorkeur voor heeft.
Benieuwd naar andere bijzondere feiten? Kijk dan op de culturele weetjes pagina.
REACTIES
PLAATS EEN REACTIE