In elk land zijn er andere gebruiken en gewoontes tijdens de zwangerschap. Er kan een verschil zitten in de wetten tijdens de zwangerschapsperiode, hulp bij de zwangerschap en na de bevalling en medisch advies. Zo ook in Japan.
Een zwangerschapsstempel
Wanneer je net zwanger bent in Japan krijg je van de dokter een ‘Zwangerschapsstempel’ of een ‘Er zit een baby in mijn buik’ kaart. Deze kaart (vaak aan een keycord) dragen zwangere vrouwen bij zich om zo aan de iedereen te laten weten dat ze zwanger zijn.
Dit kan best handig zijn, In het openbaar vervoer of wanneer je in de rij staat kunnen mensen dan eventueel voorrang verlenen. In Japan hebben zwangere vrouwen ten alle tijden recht op een zitplaats of voorrang in de rij. Maar dit is alleen wanneer er zichtbaar kan worden aangetoond dat je zwanger bent. Vooral wanneer je net zwanger bent kan dit erg handig zijn.
Vitamines
In Nederland wordt het vaak aangeraden om extra vitamines te nemen wanneer je zwanger bent. Dit is vaak uit voorzorg om er zeker van te zijn dat de baby alle vitamines binnen krijgt.
In Japan zijn de artsen van mening dat je geen kunstmatige vitamine nodig hebt tijdens je zwangerschap. Er is maar één uitzondering, dat is extra foliumzuursupplementen in het eerste trimester. Er wordt in Japan geadviseerd om gezonde voeding te eten tijdens de zwangerschap, zoals onder andere: fruit, groente en melk.
Sushi en thee
In de meeste landen wordt rauwe vis eten (zoals bijvoorbeeld sushi) afgeraden. Er zou een verhoogde kans op bacteriën zijn, wat niet goed is voor het ongeboren kindje. Er wordt ook geadviseerd om thee met mate te drinken. Thee bevat cafeïne en te veel daarvan kan zorgen voor een laag geboorte gewicht en het later beginnen van de bevaling.
In Japan worden thee en rauwe vis niet afgeraden. Rauwe vis wordt soms zelf gezien als een goede algemene voeding tijdens de zwangerschap. Ander rauw vlees wordt overigens wel afgeraden in Japan.
Niet meer dan 12 kilo aankomen tijdens de zwangerschap
Hoewel je niet voor twee hoeft te eten wanneer je zwanger bent wordt dat in Nederland soms wel gedaan. Er wordt dan niet raar opgekeken wanneer je wat kilo’s zwaarder bent geworden tijdens de zwangerschap.
In Japan houden de doctoren het gewicht van de vrouw exact. Het advies is om maximaal tussen de 7 en 12 kilo aan te komen tijdens de zwangerschap. Het gewicht wordt gemonitord om er zo voor te zorgen dat de bevalling soepeler verloopt. De toekomstige moeder went zo aan een goed eetpatroon zodat ze na de bevalling genoeg energie heeft voor de baby. Ook is dit een manier om sneller terug te gaan naar het oude gewicht.
Lekker lang rusten
In Japan wordt de geboorte gezien als een mooie en natuurlijke ervaring, na de bevalling houden ze dit gevoel zo lang mogelijk vast. Waar we in Nederland redelijk snel na de bevalling weer naar huis gaan, blijven ze in Japan soms wel een week nog in het ziekenhuis rusten. Soms gaat de kers verse moeder na de bevalling tot ongeveer drie weken bij haar ouders logeren om zo bij te komen van de bevalling. Er wordt dan van de familie verwacht dat iedereen bij springt om te helpen.
Meer weten over andere culturele babytradities? Klik dan hier voor meer blogs over dit onderwerp.
REACTIES
PLAATS EEN REACTIE