Turkse zwangerschap

12 March 2018 / Naomi

 

Binnen de Turkse cultuur is voortplanting erg belangrijk. Hiermee wordt de familie groter en sterker. Door de geboorte van een zoon of dochter krijgt de vrouw ook meer respect van haar familie. Over de hele wereld zijn er verschillende tradities en gewoontes tijdens de zwangerschap. Ook in Turkije hebben ze hun eigen gebruiken om de zwangerschap en bevaling goed te laten verlopen.

 

Bijgeloof

Tijdens de zwangerschap zijn er volgens de Turkse cultuur een aantal dingen die een gevaar zijn voor de zwangerschap, zoals bijvoorbeeld:

- Niet naar beren, apen of kamelen kijken
- Geen vis, konijn en kauwgom eten.
- Niet naar een begrafenis gaan of naar een overleden persoon kijken.
- Niet stiekem dingen pakken of eten.


Maar er zijn ook dingen die juist goed zijn om tijdens de zwangerschap te doen. Om zo een gezond mogelijke  baby op de wereld te zetten:

-  Zo veel mogelijk naar de maan kijken
- Naar mooie mensen kijken.
- Aan rozen ruiken.
- Appels, groene pruimen en druiven eten.
 


Het geslacht

Wereldwijd zijn er verschillende ‘trucjes’ om achter het geslacht van de baby te komen. In sommige Turkse regio’s wordt de zwangere vrouw naar de zitbank geleid waar twee kussens liggen met onder de ene een schaar en onder de andere een mes. De kussen waar ze op gaat zitten voorspeld het geslacht. De schaar staat voor een meisje en het mes voor een jongen.

Ook aan de hand vanwat de toekomstige moeder graag eeet, kan worden opgemaakt of het een jongetje of een meisje wordt. Wanneer de zwangere vrouw ineens meer trek heeft in zoetigheid wordt het een jongen. Maar wanneer ze meer verlangt naar zure producten wordt het volgens de Turkse cultuur een meisje.


De bevalling

Vroeger werd er in Turkije veel gebruik gemaakt van vroedvrouwen. Vooral in de meer afgelegen gebieden werden deze ingeschakeld. Toen waren er ook veel meer tradities om de bevalling makkelijker te maken, een aantal tradities op een rij:

- Het haar los maken van de toekomstige moeder.
- Alle deuren, kisten en ramen van het slot halen.
- De vogels eten geven.
- Een andere vrouw die eerder een makkelijke bevalling heeft gehad, de zwangere vrouw haar rug laten masseren.
- Als zwangere vrouw van een opstapje af springen.


Er waren vroeger niet veel artsen, die waren daarom alleen maar in de grote steden aanwezig. Tegenwoordig is dat veranderd omdat er meer medische scholen zijn, waardoor er nu veel meer vraag is naar een goede gynaecoloog tijdens de bevalling. Veel van de bovenstaande tradities worden daarom niet meer toegepast.


Meer weten over andere culturele zwangerschapstradities klik dan hier voor meer blogs over dit onderwerp. Ben je zwanger en opzoek naar een geboortekaartje met een Turkse baby? Mixed babies heeft verschillende leuke geboortekaartjes.

 

 

REACTIES

Aaaa2021-12-15 20:51:46
Bullshit

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.