Overal ter wereld zijn er eeuwen oude zwangerschaps- en geboorte tradities die nog steeds worden uitgevoerd. In mijn blogs probeer ik ze allemaal te verzamelen, om zo een inkijk te geven in hoe men in verschillende culturen de zwangerschap beleefd. Ik heb wat informatie gevonden over Rusland, een land vol met tradities.
In Rusland gaan de vrouwen er vaak vanuit dat de man geen rol zal spelen tijdens de bevalling. Het is niet dat de mannen geen moeite willend oen voor hun aankomende zoon of dochter. Het is een cultureel ding waarbij de zwangerschap en de bevalling aan de vrouw worden overgelaten. Vrouwen gaan vaak alleen naar de verloskundige of doktersafspraken en ook tijdens de bevalling is de vader er vaker niet dan wel bij. Het heeft vaak te maken met preutsheid en verlegenheid van vaders- maar ook van moederskant.
De bevalling
Het grootste deel van de Russische vrouwen bevalt in een daarvoor aangewezen medische instelling of ziekenhuis. Na de bevalling blijven ze tussen de 5-7 dagen om uit te rusten en bij te komen van de bevalling.
In Rusland zijn ze erg streng met kraambezoek in het ziekenhuis. In veel gevallen mag zelfs de vader niet op bezoek komen. Het ziekenhuis is bang voor infecties en bacteriën van buitenaf. Daarom moeten de opa’s en oma’s, broers en zussen en dus ok de vader vaak wachten totdat moeder en kind weer thuis zijn.
De Russische zwangerschapstradities en taboes
Rusland is door de jaren heen erg gemoderniseerd. Maar veel van de oude gebruiken en rituelen tijdens de zwangerschap zijn in tact gebleven.
Niet stiekem eten
Wanneer je zwanger bent heb je soms ineens behoefte aan eten. Het kan zijn dat je je ervoor schaamt en dan stiekem een reep chocolade wegwerkt. In Rusland mogen zwangere vrouwen niet stiekem aan de chocolade of ander voedsel. Ze denken dat, wanneer je dit stiekem doet, je er later een angstig kind van krijgt.
Vertel niet dat je zwanger bent
Dit klinkt voor niet Russische mensen raar in de oren. Hoewel wij dat hier ook doen, wij vertellen vaak pas na ongeveer 12 weken dat we zwanger zijn. In Rusland wordt er pas verteld dat er een baby op komst is wanneer je dit kunt zien aan de buik van de toekomstige moeder. Daarvoor wordt het alleen aan de vader en aan de dokter verteld. Er wordt gezegd dat dit vroeger werd gedaan om boze ogen te weren. Ze geloofden dat jaloerse mensen de zwangerschap kunnen schaden of zelfs voor een miskraam konden zorgen.
Geen huisdieren
Een zwangere vrouw mag tijdens haar zwangerschap geen huisdieren aanraken. Vroeger werd er gedacht dat aaien of spelen met bijvoorbeeld de hond of de kat kan zorgen dat er in het kind veel vijanden zullen leven. Tegenwoordig wordt het nog steeds afgeraden maar om een medische reden. Vooral katten kunnen de infectieziekte tokoplasmose bij zich dragen, daarom is het verstandig om niet in de buurt van katten te komen tijdens de zwangerschap.
De naam blijft geheim
Tijdens de zwangerschap mag niemand de naam van het toekomstige kindje weten. Je mag erover nadenken maar aan niemand vertellen. Er wordt gedacht dat wanneer de naam van het ongeboren kind al bekend is, de boze geesten het kind gericht kunnen schaden. Pas na de bevalling wordt de naam van de baby bekend gemaakt.
Een huis zonder babyspullen
Er mogen geen babyspullen in het huis aanwezig zijn waar de zwangere vrouw woont. Familie, vrienden en ook de vader mogen wel spullen kopen maar deze moeten dan bewaard worden in het huis van de familie en vrienden. Tijdens de zwangerschap doet iedereen eigenlijk alsof er niks veranderd is. Pas wanneer de vrouw bevallen is het de taak van vader om alle spullen overal op te halen en deze thuis te brengen, vaak met hulp van de familie. Dit gebeurt in de 5-7 dagen wanneer de kersverse moeder bijkomt in het ziekenhuis.
Meer weten over andere culturele zwangerschapstradities klik dan hier voor meer blogs over dit onderwerp.
REACTIES
PLAATS EEN REACTIE