Italiaanse baby tradities

16 April 2018 / Naomi

 

Een aantal jaar geleden heb ik een klein jaartje in Italië gewoond. Ik ben toen echt van het land gaan houden. De natuur is er prachtig, de mensen zijn aardig en het eten is er heerlijk. Ik heb veel over het land geleerd en over de  gebruiken die Italianen hebben tijdens de zwangerschap en wanneer de baby geboren is.

 

 

Geen feest vooraf

Tegenwoordig worden er in veel landen babyshowers gehouden tijdens de zwangerschap. In Italië doen ze dit echter niet, het is te veel inspanning voor de toekomstige moeder en het zou ongeluk brengen om het te vieren.

Wel wordt er soms een roze of blauwe strik aan de voordeur opgehangen wanneer de baby geboren is. Op deze manier weten buren en vrienden dat ze welkom zijn om de kersverse ouders en familie te feliciteren.

 

 

De naam

Het is een traditie in Italië dat het eerste kind, wanneer het een jongen is, de naam van de opa van de vaderskant krijgt. Wanneer het tweede kind ook een jongen is erft deze de naam van de opa van moederskant. Voor meisjes gaat dit precies hetzelfde alleen dan krijgen ze (natuurlijk) de naam van de oma.

 

Soms worden er ook namen gegeven naar aanleiding van heilige dagen wanneer een baby op die dag geboren is. Italiaanse families wachten altijd met het officieel geven van de naam tot na de geboorte.

 

 

Doopsel

In Italië is het merendeel van de bevolking gelovig. Zodra baby en ouders ontslagen zijn uit het ziekenhuis wordt er daarom snel een doopsel ingepland  bij een plaatselijke katholieke kerk. Een doopsel is in Italië net zo belangrijk als een bruiloft, er wordt ook een groot feest gevierd met familie en vrienden.

 

 

Vroeger

Vroeger waren de tradities wel iets anders dan nu. Zo moesten de baby’s in zuid Italië 40 dagen binnen blijven om beschermd te worden tegen ziektes en het “boze oog”. Ook werden baby’s elke dag in een doek gewikkeld van de voeten tot aan de nek. Er werd geloofd dat de baby op deze manier later rechtere ledematen zou krijgen. Tegenwoordig wordt dit niet meer gedacht of gedaan.

 

 

Meer weten over andere culturele zwangerschapstradities klik dan hier voor meer blogs over dit onderwerp.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.