Indonesische zwangerschap tradities

09 October 2017 / Naomi

 

 

Zwanger-Indonesie-tradities-zwangerschap-baby-azie

 

Via de Mixed Babies webshop heb ik vaak te maken met verschillende culturen. Het is erg interessant om van de verschillende culturen te horen hoe de zwangerschapstradities zijn. Vandaag gaat het over de Indonesische geboortes en baby’s.

 

 

De vroedvrouw in Indonesië

In Nederland is een verloskundige of vroedvrouw heel normaal. Voorheen werd er in Indonesië vaak een Dukun bayi (een traditionele vroedvrouw) ingeschakeld. De Dukun bayi begeleidde de aanstaande moeder met een mix van massages, kruidenmiddelen en mysterieuze bezweringen. Het ware vaak gerespecteerde vrouwen die veel bevalingen hadden meegemaakt. Tegenwoordig wordt er steeds meer beroep gedaan op professionele vroedvrouwen of verloskundigen soms werken deze nog samen met een Dukun bayi.

 

 

 

De babyshower

In Indonesië wordt de babyshower Mitoni genoemd. Vaak gebeurt dit in de zevende maand van de zwangerschap. Alle familie en vrienden worden dan uitgenodigd en er wordt een ceremonie gehouden met: een ritueel bad en het kleden van de aanstaande moeder in zeven lagen batikstof. De Mitoni is bedoeld om geluk en gezondheid aan de ouders en de baby te geven. Er wordt gebeden voor de veiligheid van moeder en kind en er is volop eten en gezelligheid aanwezig.

 

 

 

De bevalling

Wanneer de bevalling begint worden alle ramen en deuren open gezet. Dit helpt volgend de Indonesische cultuur bij voor een makkelijkere bevalling. Kleding voor de baby is nog niet aanwezig. Babykleding van te voren kopen brengt ongeluk. Na de bevalling worden er geen slingers opgehangen, maar huizen worden wel versierd met veel bloemen.

 

 

 

De placenta

De placenta wordt gezien als soort gids voor de baby tijdens zijn of haar leven. De placenta wordt niet weggegooid maar begraven. Het is erg belangrijk voor het verdere leven van de baby. Daarom wordt deze ceremonieel door de vader begraven. 

 

 

 

De Balinese baby’s

Balinese baby’s mogen de eerste maanden de grond niet aanraken. Men gelooft dat de baby nog in contact staat met de geestenwereld. De baby heeft tijd nodig om in contact te komen met moeder aarde. Het is slecht voor de energie van het kindje om de grond te snel aan te raken. 210 dagen na de geboorte is het zover en raken tijden de Nyabutan ceremonie de babyvoetjes voor het eerst de aarde.

 

 

Meer weten over andere culturele zwangerschapstradities klik dan hier voor meer blogs over dit onderwerp.

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.