Cuarentena: Rust na bevalling

17 June 2019 / Naomi

Bevalling-rust-Spaans-traditie-kraamtijd-moeder-baby-blog

 

 

Wanneer je na ongeveer negen maanden eindelijk jouw kindje in je armen kunt vasthouden is dat een geweldig gevoel. Maar een bevalling is niet zomaar iets, het is niet alleen een mooie maar ook een emotioneel en lichamelijk zware ervaring. Je hormonen vliegen alle kanten op, je krijgt weinig slaap en je vrienden en familie willen allemaal tegelijk langskomen.

 

Je lichaam en geest moet weer rustig kunnen herstellen. Daar hebben ze in de Zuid-Amerikaanse landen een mooie traditie voor La cuarentena, dit betekend letterlijk quarantaine (het apart houden van mensen voor een bepaalde tijd). Een cuarentena houden is gelukkig minder heftig dan dat het klinkt. Deze traditie wordt nog in sommige landen (ook in Aziatische landen) uitgevoerd.

 

 

Wat is een cuarentena?

Voor ongeveer 40 dagen of zes weken na de bevalling heeft de vrouw geen sex en houd ze zich volledig bezig met de baby en zichzelf. Ze focust zich vooral op het geven van borstvoeding en het verzorgen van en bonden met de baby. Ook zorgt ze ervoor dat ze genoeg rust heeft zodat haar lichaam goed kan herstellen. In deze periode is er dag en nacht familie aanwezig, vaak de moeder of zus(sen) die de volledige periode helpen met het koken, schoonmaken en zorgen voor de eventuele andere kinderen in het huis.

 

In sommige Zuid-Amerikaanse landen worden er tijdens deze periode ook verschillende kruiden gebruikt om het lichaam sneller te laten herstellen. Er wordt soms ook een rijk gevulde groentesoep gemaakt, deze zou ook helpen bij het herstel. Zodra de cuerentena over is heeft de moeder genoeg kracht om voor het gezin te zorgen.

 

 

Zelf een cuarentena houden na je zwangerschap

Tegenwoordig is het wat lastiger om je na je zwangerschap helemaal op jezelf en je baby te focussen. Gelukkig hebben alle moeders na de geboorte recht op kraamzorg zodat je een beetje ontlast wordt. Maar vaak wordt er nog steeds wel veel van je verwacht. Maar je kunt op jouw eigen manier een (mini) cuarentena houden.

 

Regel zoveel mogelijk voordat je gaat bevallen

Voor de bevallig kun je bijvoorbeeld alvast wat maaltijden klaar maken en deze invriezen. Om de eerste weken niet te veel te hoeven afwassen kun je servies van karton gebruiken. Niet te lang natuurlijk want echt  goed voor het milieu is het niet. Je kunt ook al van te voren wat hulp inschakelijken voor huishoudelijke taken waarbij de kraamzorg niet kan helpen.

 

Accepteer hulp  

Familie in huis na je bevalling klinkt misschien niet zo geweldig. Maar wanneer je net bevallen bent, is wat extra hulp best wel even lekker. De kraamzorg is er vaak maar een paar uurtjes. Wanneer er familieleden zijn die aanbieden om één of een aantal dagen te komen helpen accepteer dit dan en gebruik deze tijd om te rusten.

 

Durf hulp te vragen

Wanneer mensen hulp aanbieden is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk aangeeft wat je nodig hebt. Wees hier duidelijk is zodat je optimaal kunt rusten en geen stress hebt van wat er nog gedaan moet worden.

 

Neem je rust

Een zwangerschap en een bevalling zijn een aanslag op je lichaam. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Met rust hersteld het lichaam zich sneller. Zorg dat je genoeg rust, zodat je sneller weer de oude bent.

 

En geniet vooral van de komst van je baby, voordat je het weet is je kind volwassen en het huis uit ;)

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.