Babytradities in Ierland

04 February 2019 / Naomi

Ierland-baby-tradities-Iers-groen-blog

 

In veel landen worden eeuwenoude baby- en zwangerschapstradities uitgevoerd. Wanneer er een baby in Ierland wordt geboren wordt deze welkom geheten met de woorden ‘Céad Míle Fáilte’, dit betekend ‘1000 maal welkom’. In Ierland zijn er nog meer babytradities, ik zet ze hieronder voor je op een rij.

 

 

Ierse babynamen

Voor de Ieren is het belangrijk dat de voorouders geëerd en niet vergeten worden. Daarom is het een eeuwenoude traditie dat de baby een naam (of namen) krijgt van zijn/haar voor ouders. Het kan nog wel een ingewikkelde keuze worden omdat je zit met beide kanten van de familie en wie je dan moet kiezen. Soms kan dat de reden zijn om meerdere namen aan het kind te geven.

 

 

Een magisch Iers zakdoek

Deze Ierse traditie begint al bij de trouwerij wanneer er nog geen spraken is van een zwangerschap. De bruid krijgt tijdens de bruiloft een witte zakdoek met een paar stiksels erop, deze draagt ze de hele dag bij zich. Wanneer er een baby geboren is, wordt de zakdoek omgetoverd tot een hoofdkapje die gedragen wordt tijdens de doopsel.

 

 

Taart met whisky

Deze tradities begint ook tijdens de bruiloft. Van de bruidstaart wordt Het bovenste deel in de vriezer bewaard. Deze wordt er voor het doopfeest weer uitgehaald en opgegeten. Om de taart zo lang goed te houden wordt er heel veel whisky in gestopt.

 

 

Proosten met Whisky

Whisky is een populaire drank in Ierland. Wanneer de baby geboren is proost de vader met zijn vrienden om de komst van de baby. Er wordt getoost op een goede gezondheid en een gelukkig leven voor zijn pasgeboren kind.

 

 

Een zilveren munt

De doopsel is een grote en belangrijke gebeurtenis voor de Ieren. Daarom zijn er ook veel tradities rondom deze dag. Zo wordt er gedurende de dag door de ouders een zilveren munt aan de baby gegeven om de hele dag vast te houden, dit zou zorgen voor een welvarende toekomst voor de baby.

 

Rood draad

In veel landen zijn er verschillende manieren om kinderen te beschermen tegen het kwaad. In Ierland doen ze dit doormiddel van rood draad. In het eerste jaar van de baby wordt er een rode strik van draad aan het wiegje gehangen om zo het kwaad tegen te gaan.

 

Meer weten over andere culturele babytradities? Klik dan hier voor meer blogs over dit onderwerp.

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.