Babynamen met een Spaans tintje

14 October 2019 / Naomi

 

 

 

Of je nu een jongen of een meisje verwacht, het kiezen van de juiste naam is een belangrijke en soms ook moeilijke taak. Ineens ga je op alle namen letten en ga je nadenken over wat het beste bij jou en je partner past. Mocht je opzoek zijn naar een naam met een Spaans tintje, dan vind je in deze blog de meest populaire Spaanse babynamen. En wie weet, staat de naam van jou toekomstige kindje hier wel bij!?

 

 

Spaanse jongensnamen

 

1. Andrès

De naam Andrès betekend ‘dapper’ en ‘mannelijk. Deze naam komt veel voor als voornaam maar ook vaak als achternaam in de Spaanstalige landen.

 

 

2. Alejandro

Alejandro (de ‘j’ spreek je uit als ‘h’) is de Spaanse versie ban Alexander. Alex betekent ‘verdedigen/helpen’ en Andros betekent ‘man’. De volledige naam betekent: ‘verdediger of helper van de mensheid’.

 

 

3. Cruz

Hoewel deze naam vaker bij jongens voorkomt, is Cruz een naam dat zowel aan meisjes als aan jongens gegeven kan worden. Cruz is Spaans voor kruis. De naam past bij de Spaanse Christelijke cultuur.

 

 

4. Diego

Deze naam is de Spaanse versie van de naam James of Jamie en het betekend ‘verdringer’. Diego wordt ook vaak in de volksmond aan jonge jongens als bijnaam gegeven.

 

 

5. Danté

Deze naam wordt ook vaak in Amerika gegeven. Het stamt af van het woord ‘durante’, dat betekent ‘duurzaam’ of ‘standvastig’. Durante is een afgeleide van het Latijnse Durans wat ook ‘duurzaam’ betekent.

 

 

 

6. Xavier

Deze naam komt in Nederland ook vaak voor. De naam is afgeleid van de Baskische plaatsnaam Etxeberria en betekent ‘het nieuwe huis’.

 

 

7. Lorenzo

Dit is een typisch mannelijke naam die veel in Spanje maar ook Italië voorkomt.  De naam Lorenzo komt oorspronkelijk uit het Latijn het is een afgeleide van de romeinse achternaam Laurentius. Het betekent ‘afkomstig uit Laurentum’.

 

 

8. Mateo

Mateo is een originele Spaanse naam en betekent ‘gods geschenk’.  Veel gebruikte bijnamen voor Mateo zijn: Mo, Tea of Mat.

 

 

9. Miguel

De naam Miguel is een afgeleide van de Hebreeuwse naam Michael. Het betekend ‘Wie is zoals god’. Onder de Spanjaarden en ook de Portugezen is dit een veel voorkomende naam.

 

 

10. Rafael

Deze naam komt uit het Hebreeuws en betekent ‘god is een genezer’ of ‘god heeft genezen’. Het is wereldwijd een bekende en populaire naam. Daarom wordt deze ook op veel verschillende manieren geschreven. De meest bekende manier is Raphael. 

 

 

 

Spaanse meisjesnamen

 

1. Estella

Deze naam is deels afkomstig uit het latijn. Het Latijns woord ‘stella’ betekend ster. Vaak worden er afkortingen gebruikt zoals: Stella, Ella of Essie

 

 

2. Lourdes

Lourdes een stad in Frankrijk die is uitgeroepen tot een beroemde stad toen St. Bernadette daar in 1858 visioenen had van de heilige maagd Maria. En omdat de meeste Spaanstalige landen erg gelovig zijn, is dit een populaire naam geworden.

 

 

3. Magdalena

dit is vooral een naam die vroeger vaak werd gegeven. Het is toevallig ook de tweede naam van mijn moeder. Tegenwoordig is deze naam weer helemaal hip. De naamt stamt ook af van de heilige Maria met haar tweede naam Magdalene. Is spanje eindigen veel namen (en ook woorden) op een ‘a’ vandaar Magdalena.

 

 

4. Marisol

Dit is een populaire Spaanse naam. Deze naam is gevormd door de namen Maria en Soledad (eenzaamheid) samen te voegen. Je kunt de naam ook letterlijk uit het Spaans vertalen: Mar (zee), i (en),  sol (zon).

 

 

5. Mila

Mila is in de Slavische landen een vrouwelijk verkleinwoord. Het is afgeleid van het woord Mil dat ‘liefste’ of ‘grootmoedig’ betekend. Ook is het afgeleid van de Latijnse naam Aemillius.

 

 

6. Savannah

Deze naam is een originele Spaanse naam. Het is afgeleid van het Spaanse woord sabana ‘een boomloze vlakte’. In het Nederlands een savanne genoemd.

 

 

7. Lola

Lola is een verkleinwoord van de Spaanse naam Dolores. De naam Dolores betekend ‘pijntjes’. Lola komt in Duitsland ook vaak voor. Daar stamt het af van de naam Aloisia.

 

 

8. Sierra

Deze naam is van Spaanse oorsprong. Het is een afgeleide van het Spaanse woord sierra, dit betekend ‘zagen’.

 

 

9. Adriana

Adriana is de vrouwelijke vertaling van de naam Adrien wat weer afstamt van de Latijnse naam Adrianus. De betekenis van de naam Adriana is ‘donker’.

 

 

10. Esmeralda

De naam Esmeralda betekend ‘smaragd’ (een edelsteen) in het Spaans.  Vaak worden er afkortingen gebruikt zoals: Es, Esmee, Emmy of Essy.

 

 

 

En staat er een favoriet tussen? Of heb jij misschien nog een mooie Spaanse baby naam die in dit rijtje thuis hoort? Laat dan een bericht achter onder deze blog. Klik hier voor meer multiculturele babynamen.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.