Tips voor de kraambezoekers

02 December 2019 / Naomi

kraambezoek-kraamvisite-kraamtijd-geboorte-ouders-baby-bezoek-na-bevalling

 

 

Hoera! Jou dochter, zus, vriendin of nicht is bevallen. Je kunt niet wachten om op kraamvisite te gaan. Maar jij bent waarschijnlijk niet de enige die graag op bezoek wilt gaan. De kersverse ouders zullen bijna elke dag bezoek ontvangen, dat kan best vermoeiend zijn. Daarom is het handig om de do’s en don’t voor jou als kraambezoeker even op een rijtje te hebben.

 

 

Maak een afspraak

Ga niet onaangekondigd op bezoek. Met een pasgeboren baby is het even zoeken (met elkaar) naar de juiste structuur. Dit heeft tijd nodig. Het kan zijn dat de moeder net even gaat slapen of dat vader boodschappen is gaan doen met de kleine.

 

Vaak staan de bezoekuren op het geboortekaartje. Wanneer je hier niet zeker van bent kun je altijd even bellen of een appje sturen om een bezoekafspraak in te plannen. 

 

 

Kom op tijd

Jij bent niet de enigste die op kraambezoek komt. Het kan zijn dat ze na jou meer kraamvisite verwachten, wees daarom op tijd. Rust is ook erg belangrijk voor moeder en baby. Wanneer je te laat komt kan het zijn dat op dat moment één of beide willen gaan slapen.

 

 

Bereid je kinderen voor

Rust is erg belangrijk voor de kersverse ouders en ook voor de pasgeboren baby. Heb je zelf kleine kinderen en neem je ze mee op kraamvisite? Leg dan van te voren uit dat ze rustig moeten zijn. Je kunt je kind(eren) ook thuis laten en later langs gaan wanneer de baby wat groter is.

 

 

Een kraamcadeau

Een kraamcadeau meenemen is niet verplicht maar wel leuk. Veel mensen nemen een kleinigheidje mee voor de pasgeboren baby en soms ook voor de moeder. Koop wel iets passends voor de baby. Als je niet weet wat je wilt meenemen, kun je ook altijd vragen wat ze nog nodig hebben voor de baby. Wanneer er nog meer één of meer kinderen in huis zijn, neem dan ook wat kleins voor ze mee.

 

 

Pak de baby niet ongevraagd op

Wanneer je op kraamvisite gaat is het niet de bedoeling dat je bij binnenkomst naar de baby rent en deze meteen oppakt. Het is nog een klein hummeltje die misschien niet slaapt of net is neergelegd. En sommige moeders hebben er ook moeite met hun baby uithanden geven. Vraag daaro eerst of je de baby mag vasthouden.

 

 

Was je handen

Wanneer je de baby mag vasthouden is het beter om eerst even je handen te wassen. Baby’s hebben nog niet zoveel weerstand. Je kunt onderweg verschillende bacteriën hebben opgepakt en mee hebben genomen op kraamvisite. Ook is het niet verstandig om op kraambezoek te gaan wanneer je zelf ziek bent.

 

 

Wees aardig over de baby

Het kan zijn dat de baby er wat minder knap uitziet. Het is niet de bedoeling dat je dit kenbaar maakt aan de ouders. Voor de ouders is hun kindje de knapste van de wereld. Haal ze niet van deze roze wolk ze willen het niet horen. Je kunt in plaats daarvan ook dingen benoemen die je opvallen, zoals: grote ogen, veel haar of schattige handjes. Zeg nooit helemaal niks, dit kan ongemakkelijk zijn.  

 

 

Geef geen ongevraagd advies

Iedere ouder doet het op zijn of haar eigen manier. Het kan kwetsend zijn wanneer je constant verteld hoe het kan of moet. Iedereen is anders en er is niet één juiste manier voor opvoeden. Luister tijdens je krambezoek en laat je mening voor wat het is.

 

 

Bied je hulp aan

Het is een drukke periode voor de nieuwe ouders.  Wanneer je op kraamvisite bent zal de nieuwe moeder de gastvrouw willen uithangen, ondanks haar vermoeidheid. Je kunt haar vragen of je ergens bij kunt assisteren of je kunt zeggen dat je je eigen drinken wel kunt pakken. Je kunt ook je hulp aanbieden met bijvoorbeeld een dagje boodschappen doen of helpen bij huishoudelijke taken.

 

 

Blijf niet te lang

Ongeveer een uurtje op kraambezoek is meer dan genoeg. Een pasgeboren baby vraagt veel energie en de ouders willen natuurlijk ook graag samen als gezin genieten van deze mooie tijd. Jonge ouders vinden het vaak moeilijk om bezoek weg te sturen. Als je een uurtje of hooguit anderhalf uur aan houd doe je ze vaak een groot plezier. Je kunt uiteraard ook van te voren vragen hoe lang je kunt blijven.

 

 

Ben je zwanger en zie je het niet zo zitten om elke dag kraam bezoek te ontvangen? Dan kun je er ook voor kiezen om een kraamfeest te organiseren.

 

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.